Praha 15: Náměstkyně ministra vnitra navštívila naši radnici jako první

24.06.2015 15:16

Na společném úterním pracovním jednání se starostou a všemi zástupci starosty informovala paní náměstkyně o změnách v zákonech, které se týkají především měst a obcí. Nejvíce probíraným tématem byla oblast vydávání dokladů.

Praha 15: Náměstkyně ministra vnitra navštívila naši radnici jako první
Foto: praha15.cz
Popisek: Úřad Městské části Praha 15

Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejdůležitějších agend, plánují se mnohé změny. Mezi nimi i rozšíření výdejních míst řidičských průkazů, zrušení místní příslušnosti při vydávání cestovních dokladů, nebo zavedení poplatků za zkrácenou dobu k vyřízení pasu. Další vítanou změnou by měla být možnost nahlížet do informačního systému evidence obyvatel a čerpat informace o nově narozených dětech a významných jubileích občanů. Tato informace byla přivítána velmi kladně, neboť stávající situace, kdy sami jubilanti musí informovat úřad o svém výročí a žádat o blahopřání, byla velmi nedůstojná. Pro radní byla také velmi přínosná informace o poslaneckém záměru zavedení centrálního registru smluv u částek již nad padesát tisíc, plánované ohlašovací povinnosti pro občany i pro pronajímatele, změny ve volebním zákoně a změny v přestupkovém zákoně.

Radní navrhují zjednodušení systému přerozdělování peněz

Jejich dotazy pak směřovaly na oblast financování městské části a příspěvků do státní správy. Navrhovali zjednodušení systému přerozdělování peněz, obzvláště, aby měli možnost jasného transparentního hospodaření. Také by uvítali registr přestupků, který by umožňoval informace i o občanech, kteří si třeba žádají o zbrojní průkaz v místě bydliště, nicméně mimo tuto oblast opakovaně páchají přestupky, které by rozhodnutí mohly ovlivnit. Stejně tak by tato informace mohla být použita při posuzování dalšího nevhodného chování těchto občanů.

Na konci setkání starosta Milan Wenzl (Hnutí ANO) velmi kladně zhodnotil snahu ministerstva vnitra dávat prostor pro zpětnou vazbu. Doslova řekl: „Velmi si vážíme toho, že jsme se stali první pražskou městskou částí, kterou paní náměstkyně Vildumetzová navštívila. Vzhledem k tomu, že naše koalice je shodně složena jako koalice vládní a koalice na Magistrátu hlavního města Prahy, velmi jsme přivítali možnost vznést dotazy k problémům, které již delší dobu řešíme. Díky tomu, že paní náměstkyně má zkušenosti coby starostka obce a zná naše „bolístky“ bylo jednání s ní velkým přínosem a hlavně inspirací. Věříme, že tato započatá spolupráce bude i nadále v tomto příjemném duchu pokračovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…