Praha 2: V Italské ulici byly odhaleny pamětní desky hrdinům z dob heydrichiády

13.04.2017 13:01

První dvě z pěti pamětních desek, jimiž chce letos městská část Praha 2 uctít 75. výročí operace Antropoid, byly odhaleny v pondělí 10. dubna v Italské ulici na domech č. 7 a 25. Jsou věnovány lidem, kteří ukrývali spolupracovníky této bezprecedentní odbojové akce nebo jim pomáhali a byli za to nacisty popraveni.

Praha 2: V Italské ulici byly odhaleny pamětní desky hrdinům z dob heydrichiády
Foto: mcpraha2.cz
Popisek: Karlovo náměstí v Praze

Desky odhalila starostka Jana Černochová spolu s Karlem Polatou z iniciativy Anthropoid 1942–2017, náměstkyní ministra obrany Alenou Netolickou a poslancem Ivanem Gabalem, zástupci Roty Nazdar a Československé obce legionářské.

V domě poblíž Římské ulice, v Italské 615/7, žili manželé Markéta a Vladimír Bergauerovi. Ve svém bytě ukrývali anglického majora Ronalda Boltona Littledala. Po atentátu na Reinharda Heydricha byli manželé v poslední červnový den roku 1942 zatčeni a oba převezeni do Malé pevnosti Terezín. V nepřítomnosti byli odsouzeni k trestu smrti. Dne 23. října 1942 byli převezeni do Mauthausenu a následující den popraveni.
V souvislosti s tímto případem byla popravena i Zdeňka Paková, která majora Littledala ukrývala před Bergauerovými. Slavnostního odhalení desky se zúčastnil také její synovec Radim Pak.

V domě Italská 36/25, který je na křižovatce s Mánesovou ulicí, žili manželé Soběslav Sobek a Marie Trösterová Sobková. Soběslav Sobek jako lékař pomáhal při ošetření zranění Jana Kubiše, která si odnesl po výbuchu vržené bomby při útoku na Heydricha. Manželé byli zatčeni 7. července 1942. Na podzim byli převezeni do Malé pevnosti v Terezíně. Dne 29. září 1942 byli v nepřítomnosti odsouzeni k trestu smrti a podobně jako manželé Bergauerovi převezeni do Mauthausenu, kde byli 24. 10. 1942 zastřeleni.

Slavnostního odhalení této pamětní desky se zúčastnili i příbuzní rodiny. Další dvě pamětní desky odhalí městská část 17. června v Resslově ulici manželům Jesenským a Loudovým. Poslední deska bude odhalena v říjnu v Záhřebské ulici na památku manželů Bradáčových. Příběhy těchto hrdinů postupně vycházejí v Novinách Prahy 2 a budou součástí publikace, kterou městská část připravuje k vydání na podzim. V souvislosti s výročím operace Anthropoid pořádají Noviny Prahy 2 soutěž, která zahrnuje mj. vědomostní kvíz na téma operace Anthropoid. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…