Praha 5: Jedinečná publikace mapuje historii 20. století perspektivou

20.05.2022 12:18 | Tisková zpráva

Unikátní publikaci připravila Praha 5 ve spolupráci s historiky Pavlem Fabinim a Lukášem Cvrčkem. Kniha Člověk v soukolí dějin je živou procházkou dějinami páté městské části se vzpomínkami pamětníků a odkazy na další informace a videa.

Praha 5: Jedinečná publikace mapuje historii 20. století perspektivou
Foto: Praha 5
Popisek: MČ Praha 5 - radnice

„Když jsem loni na jaře přišla s myšlenkou pamětní knihy ke stoletému výročí Smíchova, netušila jsem, co všechno budou kolegové schopni dát za jeden rok dohromady a jak krásná publikace vznikne. Kniha je nesmírně živá, žádná „suchá“ historie, ale skutečné osudy a osobní zážitky konkrétních lidí, které čtenáře vtáhnou do dějinných událostí nejen páté městské části,“ vzpomíná starostka MČ Praha 5 na začátky projektu.

Intenzivní historický a genealogický výzkum Pavla Fabiniho a Lukáše Cvrčka trval necelý rok. Nešlo přitom jen o pátrání v archivech, ale hlavně o autentická vyprávění řady místních obyvatel a pamětníků. Mohla tak vzniknout neobyčejná publikace, kterou doplňuje celá řada odkazů a QR kódů s další várkou informací a historických zajímavostí.

„Základem samozřejmě byl rozsáhlý výzkum v Národním archivu v Praze či Archivu HMP, ale také třeba v Archivu Židovského muzea nebo Národním filmovém archivu. Tam jsme se dostali k životu filmového producenta Josefa Auerbacha, který ve třicátých letech obýval vilu na Barrandově a podílel se na vzniku kultovního filmu Extáze,“ vytahuje jeden ze střípků knihy historik Pavel Fabini.

Knihu „Člověk v soukolí dějin“ s podtitulem „Století městské části Praha 5 v lidských osudech“  dostanou všechny základních školy, které zřizuje MČ Praha 5 a stane se tak ideální příležitostí, jak prostřednictvím místní historie mohou žáci lépe pochopit dějinné souvislosti 20. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…