Praha 5: Moderní senioři z Prahy 5 naplno využívají možnosti on-line kurzů, pořádaných KC Prádelna a Louka

08.06.2020 10:46

„Již druhým měsícem jsou v komunitních centrech Prádelna a Louka v Praze 5 realizovány pravidelné aktivity pro seniory distanční formou. V den konání, dle rozvrhu platného za běžného provozu center, dostávají účastníci do svých e-mailových schránek podklady pro aktuální on-line lekci,“ uvádí radní JUDr. Petr Lachnit.

Praha 5: Moderní senioři z Prahy 5 naplno využívají možnosti on-line kurzů, pořádaných KC Prádelna a Louka
Foto: Praha 5
Popisek: Komunitní centum Prádelna

„Senioři tak na dálku studují jazyky a konverzují, vzdělávají se v oblasti počítačů, digitální fotografie, učí se kreslit, trénují paměť, ale také cvičí jógu, zdravotní gymnastiku nebo nacvičují taneční vystoupení seniorského souboru Marietta,“ dodává Lachnit.

Po počáteční nejistotě, bude-li tato forma práce pro seniorskou věkou skupinu vůbec atraktivní a smysluplná, se ukázalo se, že obavy byly zbytečné. Senioři si na pravidelné e-maily s odkazy na videa na YouTube kanálu komunitního centra Prádelna velmi rychle zvykli. Stejně tak vítají i další podklady pro rozličné on-line lekce - dokumenty, úkoly, kvízy a zadání pro samostatnou práci, odkazy na zajímavé weby a webináře, návody na cvičení i pozdravy od lektorů a pracovníků komunitního centra. Někteří lektoři vytvářejí za pomoci pracovníků centra vlastní videolekce, což je technicky náročnější, nicméně pro příjemce také nejpříjemnější forma, zvláště v oblasti pohybových aktivit.

“Ukázalo se, že senioři, tedy alespoň ti, kteří patří mezi návštěvníky našich komunitních center, disponují poměrně značnou digitální gramotností a pro většinu z nich není problém pracovat s digitální technikou a používat počítače i mobilní zařízení jako tablety nebo smartphony. Potvrzuje se nám tak, minimálně v případě komunitního centra Prádelna, přínos a význam dlouhodobě provozovaných kurzů práce s počítačem a digitální technikou, jenž patří mezi nejblíbenější a absolvovala je většina pravidelných návštěvníků centra. Pro tyto seniory nejsou moderní technologie strašák, nýbrž naopak prostředek ke komunikaci, vzdělávaní a rozšiřování znalostí, zdroj informací i zábavy. Nečekaná situace, která nastala v březnu, tak přinesla příležitost vyzkoušet si získané dovednosti v praxi. A drtivá většina “našich” seniorů v této zkoušce obstála na výbornou,” vysvětluje situaci JUDr. Petr Lachnit, radní MČ Praha 5, který se dlouhodobě věnuje seniorské problematice včetně aktivizačních činností v komunitních centrech.

Od samého začátku zcela výjimečné situace bylo hlavním cílem udržet seniorské komunity, které v centrech dlouhodbě fungují, inspirovat a motivovat seniory k aktivitě, nabídnout případnou pomoc a především povzbudit a zachovat onu vzájemnost a pospolitost právě v obtížné situaci. Že se to povedlo, dokazuje čilá komunikace mezi jednotlivci i ohlasy, které chodí přímo pracovníkům komunitního centra Prádelna. Namátkou můžeme vybrat některé e-maily:

Dobrý den Lenko,
moc děkuji za přínosné odkazy. Určite některé využiji. Zdravím Jitka M.

Milá Kláro,
děkujeme za cvičení M..ovi

Dobrý den,
děkujeme za videolekce. Moc nám pomáhají. Zdar a sílu.
V….ovi

Lenko, Klárko, Michale, moji milí!
Moc děkuju. Že jste si vzpomněli. A hlavně, že jste. A že jste takoví, jací jste! Vaše Irena K. Děkuji pěkně, dostala jsem vše v pořádku a všechny moc zdravím!
Ivana P.

Díky za lekci, s radostí jsem využil a protáhl si tělo při příjemné hudbě. Přeji pevné zdraví a těším se na spolupráci v KC Prádelna, až nastanou "lepší časy".
S pozdravem, Václav P.

Děkuji moc za to, jak se o nás staráte. Moc mi chybí aktivity, které pro nás připravujete. Těším se na konec této nenormální situace.
Anna H.

Dobrý den,
ještě jsem tak nikdy nepracovala a tak to ráda zkusím. Doufám, že se to povede, i když jsem to poněkud zanedbala. To víte, když není bič, tak se lajdá. Hlavně už jsem z té karantény zoufalá a tak to bude velmi osvobozující. Moc děkuji a za to vám posílám něco, co bych se ráda naučila. Samozřejmě až přijde čas.
Přeji zdárné přežití karantény a hlavně trpělivost. M.

Bydlím ve vlastním bytě, ne v žádném domově pro důchodce. Péče o seniory na Praze 5 je velice dobrá. Byly mi nabídnuty obědy zdarma s dovozem domů, možnost nákupů. Já nepotřebuji, na nákup zajdu sama, nebo mi ho donese dcera nebo vnuk. Moc cením komunitní centra Louka i Prádelna. Všechny kurzy: jazykový, počítačový, paměti atd. pravidelně zasílají přes internet, přímo domů. Myslím, že zájem o seniory není jen chvilkový, že kde to jde, pomáhají i mladí. Zdravím Daniela P.

V podtextu takřka všech seniorských aktivit v komunitních centrech je především osobní setkávání, poznávání sebe i ostatních, navazování kontaktů … zkrátka přirozené vytváření komunity. To zcela neočekávatelná situace s pandemií narušila, ale onu pospolitost a úzký vztah seniorů ke “svým” komunitním centrům ani ona nezničila.

“Bezprecedentní situace, která nastala v souvislosti s pandemií, přinesla kromě řady negativ také pozitivní zprávu, že senioři toho zvládnou mnohem více, nežli by leckdo předpokládal. Že umí bravurně nakládat s nejmodernější technikou a naplno ji využívat, komunikovat s přáteli a případně požádat o pomoc nebo ji sami nabídnout. Zároveň se potvrdilo, že fungování našich komunitních center má pro seniory velký přínos a význam a stala se nedílnou součástí jejich životů. Nicméně o to více se již všichni těší na obnovení provozu a po této zkušenosti se jistě budou v oblasti digitálních technologií vzdělávat ještě usilovněji,” dodává radní Petr Lachnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech

13:37 Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech

Až do 16. června je možné si na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti prohlédnout putovní výstavu P…