Praha 6: Odmítáme být pokusnými králíky. Nové metro přináší potíže

21.04.2015 12:51

Bez parkovacích míst, s nesmyslnými přestupy na Dejvické a vyhrazeným jízdním pruhem pro autobus na Evropské. To jsou jen některé z hlavních komplikací, které s sebou přineslo otevření metra A do Motola.

Praha 6: Odmítáme být pokusnými králíky. Nové metro přináší potíže
Foto: praha6.cz
Popisek: Logo Prahy 6

To, na co upozorňovala radnice Prahy 6 ještě před spuštěním nového úseku metra A z Dejvické do Nemocnice Motol se, stalo realitou. V současné době se totiž na radnici obracejí denně desítky naštvaných cestujících, kterým se nelíbí, že v úseku Dejvická – Nemocnice Motol jezdí pouze každý druhý spoj, navíc s intervalem 10 nebo 6 minut. Radnice toto naprosto odmítá a žádá o okamžitou změnu v organizaci dopravy.

„Vůbec nechápeme, proč se Praha 6 stává již několikátým rokem pokusným králíkem dopravního podniku a ROPIDu. Naprosto odmítáme, aby  davy cestujících, kteří se chtějí dostat na letiště, musely na Dejvické vystupovat, poté čekat na nový spoj, který jezdí dopoledne v intervalu 10 minut, odpoledne 6 minut a teprve poté mohly pokračovat v cestě. Je to pro cestující nepochopitelná komplikace, která je ostudou nejen pro Prahu 6,“ řekl Ondřej Kolář, starosta městské části Praha 6.

Zavedením metra došlo paradoxně na některých trasách povrchové dopravy ke zvýšení počtu přestupů.

„Například cestující na Dědinu místo přímé cesty autobusem z Dejvické nově jedou metrem do Veleslavína, pak autobusem a obdobnýn  problémem trpí také Petřiny. Bílá Hora je téměř odstřižena od zbytku světa, bez několika přestupů se tamní obyvatelé prakticky nikam jinam než do centra, nedostanou,“ shrnul komplikace starosta Kolář.

To ale není podle starosty vše. Další komplikace? Například zavedení prioritního jízdního pruhu na Evropské ve směru do centru pro autobusy.

„Obyvatelům i radnici Prahy 6 dochází trpělivost s nekoncepčními projekty, které dopravu spíše komplikují, než aby jí zlepšovaly. To je i případ zavedení jízdního pruhu na Evropské nebo přestupní terminál na Vypichu, kde ale není přímá návaznost na metro a musíte na jeho stanice popojet z Vypichu autobusem. A vůbec nejhorší je teď parkování,“ řekl Kolář.

Absolutně totiž chybí vinou předchozího jednání hlavního města a dopravního podniku jakákoliv parkovací místa nebo P+R u nových stanic metra A. Nápor řidičů ze středních Čech, kteří pohodlně a bezplatně zaparkují u nových stanic metra, kde chybí parkovací zóny nebo P+R, se začíná projevovat a místní občané už kontaktují radnici s prosbou o řešení.

„V tuto chvíli má městská část vytipované k řešení dva pozemky, kde by dočasné parkování mohlo být. Jeden pozemek je u Evropské na Veleslavíně, směrem z centra, který má v nájmu dopravní podnik kvůli rekonstrukci tramvajové trati, druhý leží v okolí Petřin. A vybírá další. Radnice usiluje o to, aby byla místa v provozu co nejdříve, v tuto chvíli to ale nezáleží pouze na Praze 6, jednáme s DPP, TSK, hlavním městem,“ upřesnil Ondřej Kolář, starosta městské části Praha 6.

ROPID uvádí tento jízdní řád:

A:

·        změna trasy (prodloužení): NEMOCNICE MOTOL – PETŘINY – Nádraží Veleslavín (S) – Bořislavka – DEJVICKÁ – ... – SKALKA – DEPO HOSTIVAŘ
·        v úseku Nemocnice Motol – Petřiny v PD od cca 6:00 do cca 9:30 v provozu pouze každý druhý spoj
·        v úseku Nemocnice Motol – Dejvická v PD od cca 9:30 do cca 20:00 v provozu pouze každý druhý spoj
·        v úseku Skalka – Depo Hostivař v PD od cca 6:00 do cca 20:00 v provozu pouze každý druhý spoj
·        změna provozních parametrů (viz tabulka)

a = úsek Nemocnice Motol – Petřiny
b = úsek Petřiny – Dejvická
c = úsek Dejvická – Skalka
d = úsek Skalka – Depo Hostivař   

zdroj: http://www.ropid.cz/trvale/zmeny-v-dubnu-2015__s188x2881.html 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Praha6.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…