Praha 8 vzdala hold válečným veteránům

10.11.2017 12:46

V pátek 10. listopadu si radnice MČ Praha 8 poprvé připomněla Den válečných veteránů. Dvou pietních aktů u pomníků padlých v 1. světové válce – v Bohnicích (vedle kostela sv. Petra a sv. Pavla) a na Střížkově (v ulici U kapliček) – se zúčastnili místostarosta Radomír Nepil, radní Jana Solomonová a zastupitel osmé městské části Vít Céza.

Praha 8 vzdala hold válečným veteránům
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 8

11. listopad, je den věnovaný památce válečných veteránů. Slaví se celosvětově jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu 2001 je tento významný den připomínán i v České republice. „Vzpomínáme dnes a zítra na padlé Čechy v 1. světové válce, ať už bojovali v československých legiích nebo v uniformách rakousko-uherské armády. Nezapomeňme též na oběti 2. světové války, která v mnohých hrůzách předčila tu první. Uctěme hrdiny, kteří se tehdy nesmířili s německou okupací Československa a postavili se jí, ať už v domácím odboji nebo v rámci československých zahraničních vojenských jednotek,“ uctil válečné veterány Radomír Nepil.

Jana Solomonová připomněla, že 11. listopad se vztahuje také na vojáky, kteří riskovali své životy a řada z nich padla v moderních válkách, na Balkáně, v Afganistánu či Iráku, jako vyslanci svobodného světa a obhájci demokratických hodnot.

Datum bylo vybráno symbolicky, neboť toho dne roku 1918 bylo ve vlakovém voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiegne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. Hlavními signatáři příměří byli vrchní velitel spojeneckých sil maršál Ferdinand Foch a německý zástupce Matthias Erzberger.

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku

Den veteránů je spíše americký termín, ve Spojeném království je tento den připomínán jako Den příměří. Vždy nejbližší neděle 11. listopadu je pak Dnem vzpomínek (Remebrance Sunday).

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. To má svůj původ v básni Na flanderských polích, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres. Vlčí mák jako symbol pro padlé vojáky 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig jako předseda Nadace veteránů vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…