Přerov: Do kasičky pod vánočním stromem se pro děti vybralo skoro 44 tisíc, zloděj s krádeží neuspěl

06.01.2024 11:17 | Tisková zpráva

Celkem 43 890 korun. Přesně tolik bylo za měsíc nastřádáno v kasičce pod vánočním stromem, kterou rozpečetili úředníci přerovského magistrátu.

Přerov: Do kasičky pod vánočním stromem se pro děti vybralo skoro 44 tisíc, zloděj s krádeží neuspěl
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Je to o téměř 9 tisíc více nežli vloni. Návštěvníci vánočních trhů byli s přerovským programem i výzdobou spokojeni, což se jistě odrazilo také v tom, že více mysleli i na charitu. A za to jim děkuji,“ řekl náměstek primátora Vladimír Lichnovský.

Peníze ze sbírky poputují na účet Společnosti pro ranou péči, která poskytuje v Přerově terénní služby asi desítce rodin, v nichž žijí děti do sedmi let s různou formou zdravotního postižení. V plánu je nakoupit pro ně didaktické hračky a kompenzační pomůcky.

Sbírka pod vánočním stromem je v Přerově tradicí už od roku 1999. Od té doby každým rokem některá z neziskových organizací získá finanční prostředky na pomoc potřebným. Částka, která v době adventu zaplní pokladničku na náměstí TGM, se přitom rok od roku zvyšuje. V předchozím roce se pro Charitu vybralo 35 122 korun a peníze tato církevní organizace využila pro odlehčovací službu, která díky dobročinnosti návštěvníků vánočních trhů získala tři vany a relaxační pomůcky pro seniory.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39669 lidí

V roce 2022, kdy na dně pokladničky cinklo 30 396 korun ve prospěch společnosti Strom života, která za ně nakoupila dýchací přístroje, byla ovšem sbírka poznamenána krádeží. Jako pachatel byl ustanoven mladistvý, který se následně ke krádeži přiznal a uvedl, že ze sbírky v kasičce ukradl papírové peníze v hodnotě 2700 korun.

Stejný „osud“ mohla mít kasička i letos, kdy se o její obsah taktéž pokusil nezletilec, strážníci mu ale plán překazili. „Ukrást se mu naštěstí nic nepodařilo, obsluha kamerového systému událost včas zaregistrovala. Pokus o krádež se stal 1. ledna krátce po jedné hodině ranní, kdy se nezletilý pomocí klacíku pokusil vyjmout papírové bankovky. Hlídka strážníků mu zabránila v dalších pokusech,“ konstatoval ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki.

Kolik a na co přispěla za posledních 15 let vánoční sbírka?
2024:  43 890 Kč * Společnost pro ranou péči – didaktické hračky, kompenzační pomůcky
2023:  35 122 Kč * Charita Přerov – mobilní koupací vany
2022:  33 896 Kč * Andělé Stromu života – oxygenerátory
2021:  26 982 Kč * Alfa handicap – kompenzační pomůcky
2020:  12 314 Kč * Most k životu – materiál pro pracovní rehabilitaci
2019:  15 138 Kč * Spolusetkávání Přerov – dovybavení po rekonstrukci
2018:  14 757 Kč * SSMP – Denní pobyt – elektronické knihy
2017:     9914 Kč * Jsme tady – klimatizační jednotka
2016:  12 234 Kč * Oblastní charita Přerov – infuzní pumpa
2015:  11 314 Kč * Svaz tělesně postižených – invalidní vozíky
2014:  12 617 Kč * Svaz tělesně postižených – invalidní vozíky
2013:     9965 Kč * Duševní zdraví Přerov – materiál pro pracovní rehabilitaci
2012:     9484 Kč * Roska Přerov – rehabilitační pomůcky
2011:     9144 Kč * Jsme tady – rehabilitační pomůcky
2010:     8688 Kč * Městské jesle – hračky pro děti

Komu poskytuje Společnost pro ranou péči své služby?

Společnost pro ranou péči poskytuje v Přerově služby zhruba desítce rodin. Jednou z nich jsou i manželé Zedkovi a jejich dvě děti – pětiletá Eliška a dvouletý Honzík, kteří mají poruchu autistického spektra. Maminka Elišky prozradila, že její dcera byla do půl roku zdravou holčičkou s úplně běžným vývojem, ovšem po vysokých horečkách u ní došlo k regresi – většinu již naučených dovedností zapomněla a vrátila se vývojem hodně zpět. To byl první varovný signál, že nejspíš nebude vše v pořádku.

„Před jejím třetím rokem si s námi promluvila paní učitelka z dětské skupiny, že vidí určité znaky autismu a stálo by za zvážení psychologické vyšetření. Nastalo kolečko vyšetření, návštěv odborníků a potvrzení naší obavy. U Honzíka jsme doufali, že alespoň jemu se autismus vyhne. Bohužel od půl roku jsme viděli jasné znaky i u něj,“ vzpomíná maminka dětí Jana. Pro rodiče byla situace velmi náročná, trápily je otázky: Budou naše děti někdy žít plnohodnotný život? Najdou si partnera? Budou mít kamarády? Bude Honzík někdy mluvit? Zvládneme všechny terapie jak časově, tak finančně? Péče o děti s touto poruchou je totiž celodenní záležitostí náročnou hlavně na psychiku.

„Ranou péči jsme oslovili přibližně před rokem a půl a bylo to nejlepší rozhodnutí. Poradkyně k nám jezdí každý měsíc, vždy nás vyslechne, poradí, pomůže, nesoudí. Ale co je podle nás hlavní, tak se opravdu zajímá o naše děti. Přesně podle jejich aktuálních potřeb jim vozí pomůcky, které je rozvíjí, dává nám rady, na čem a konkrétně jak pracovat, aby se Eliška i Honzík posouvali dopředu. Kdykoliv se na ni můžeme obrátit s prosbou o rady či informace, které zrovna potřebujeme. Já jsem využila i psychoterapeutku, kterou mi poskytla právě raná péče,“ vyjmenovala Jana Zedková.

Život bez odborné a psychické pomoci rané péče si prý rodiče už neumí představit. „Kdybychom přirovnali poruchy autistického spektra k ledovci, tak okolí často vidí pouze špičku ledovce, ale raná péče se zajímá i o to, co skrývá pod hladinou,“ dodává maminka Elišky a Honzíka.

O rodinu pečuje poradkyně Anna Vitásková, která pro Společnost pro ranou péči pracuje od června letošního roku. „Vystudovala jsem obor Speciální pedagogika v Olomouci a během svého studia jsem pracovala v odlehčovací službě převážně s dětmi s poruchou autistického spektra, kde jsem získala doposud nejvíce zkušeností. S ranou péčí jsem se setkala již jako studentka na praxi a náplň práce poradkyně mě zaujala natolik, že bylo mým velkým přáním se jí v budoucnu věnovat,“ vysvětluje Anna Vitásková důvody, proč si vybrala právě toto nelehké zaměstnání.

Největší odměnou pro ni je okamžik, kdy jí rodina projeví důvěru. „Nejlepší pocit mám, když se rodičům uleví, že jsem tu pro ně, že se mají na koho obrátit – na někoho, kdo jim může pomoct už jen tím, že je vyslechne. Zároveň rodina obohacuje i mě, a to právě svými příběhy a zkušenostmi,“ uzavírá poradkyně Společnosti pro ranou péči.

(převzato z Přerovských listů)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na Muchovu stezku vykročí i Brno

19:11 Na Muchovu stezku vykročí i Brno

Ivančice, Moravský Krumlov či třeba slovenské Piešťany a ode dneška čerstvě zámek Zbiroh a město Brn…