Přerov: Město už nebude hradit úklid zbytků cigaret, zaplatí ho společnost Nevajgluj

21.12.2023 22:09 | Tisková zpráva

Vajgly. Špačky. Nedopalky. Zkrátka zbytky cigaret, které se povalují v přerovských ulicích, se už nebudou uklízet na náklady města, ale pražské společnosti Nevajgluj. O uzavření smlouvy rozhodli tento týden radní.

Přerov: Město už nebude hradit úklid zbytků cigaret, zaplatí ho společnost Nevajgluj
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Společnosti Nevajgluj bylo letos Ministerstvem životního prostředí vydáno oprávnění k provozování kolektivního systému. Ten vznikl na základě dohody výrobců tabákových výrobků s filtry a mezi jeho hlavní povinnosti patří úhrada nákladů obcím na úklid nedopalků,“ vysvětlil náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43766 lidí

Práci, kterou zajišťují Technické služby města Přerova a hradí ji město, teď bude platit společnost, která přichází i s osvětovou činností, v rámci níž bude kuřáky motivovat, aby špačky od cigaret házeli jen do určených sběrných nádob.

„Podle sazebníku společnosti půjde o úhradu nákladů za úklid tabákových výrobků odhozených mimo odpadkové koše, konkrétně v případě Přerova jde o částku asi 420 tisíc korun ročně. Dále nám společnost uhradí náklady na soustřeďování odpadu z tabákových výrobků v nádobách na směsný odpad včetně odpadkových košů, a to ve výši zhruba 25 tisíc korun ročně,“ upřesnila Eva Kousalová z přerovského magistrátu.

Pokud smlouva mezi Přerovem a společností Nevajgluj bude uzavřena do konce letošního roku, s čímž se počítá, bude mít město nárok na úhradu už za celý rok 2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…