Přerov: Lípy na Horním náměstí mají infekci, město jim dává poslední šanci

20.03.2018 6:34

Šest vzrostlých líp, které vévodí historickému Hornímu náměstí, míjí už pátá generace Přerovanů. Podle odborníků by se ale měl Přerov se stromy rozloučit, protože jsou ve špatném stavu a mohly by ohrozit kolemjdoucí.

Přerov: Lípy na Horním náměstí mají infekci, město jim dává poslední šanci
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Byť ve zprávě dendrolog doporučuje kácení, zástupci města i úředníci z odboru životního prostředí a majetku se dohodli, že na jaře dají lípám ještě šanci. Do konce března projdou bezpečnostním řezem, a když budou stromy nadále chřadnout, dají na podzim povel ke kácení.

„Máme v ruce čerstvý znalecký posudek, který říká, že je špatná vitalita, stabilita stromů i jejich zdravotní stav. Odborníci zjistili, že lípy prosychají, mají infekci kmene i větví. To, že nejsou v dobré kondici, je na první pohled zřejmé i pro laiky, kteří soubor stromů na Horním náměstí dlouhodobě sledují,“ řekl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek. Někteří lidé se zajímají, kdy stromy projdou zásahem – na druhou stranu ale Přerované vnímají lípy jak jednu z dominant místa, ke kterému mají citový vztah. „Jsem přesvědčen, že dojde-li ke kácení, budou to mnozí prožívat emotivně a negativně. Musím ale zdůraznit, že když by stromy někoho zranily nebo zabily, budeme voláni k zodpovědnosti my – politici a úředníci, nikoliv občané,“ připomněl přerovský primátor Vladimír Puchalský. Zároveň zdůraznil, že i když se naplní scénář s kácením, je povinností města zajistit náhradní výsadbu. Už teď je ale jisté, že by tu nerostlo šest líp, ale méně – protože je nutné, aby byly stromy v určité vzdálenosti od sebe a tím lépe prospívaly.

Úředníci z odboru životního prostředí a z odboru majetku stav líp dlouhodobě sledují, stromy si fotí – a i ze snímků je vidět, jak v posledních pěti letech sešly. „Stromy už byly v minulosti ořezány a v koruně byla instalována bezpečnostní vazba – devastace ale pokračuje. Dalším ořezem asi jen oddálíme konec životnosti stromů, přesto se o to chceme pokusit,“ uvedla Svatava Doupalová z přerovského magistrátu. Podle Bohumíra Střelce z Technických služeb města Přerova dojde k prořezu ještě do Velikonoc – ideálně poslední týden v březnu.

Lípy na Horním náměstí rostou zhruba sto let. Znalec vyčíslil i jejich hodnotu – jeho kalkulace se zastavila na čísle 369 tisíc 704 korun. Ve zprávě, kterou začátkem března letošního roku zpracoval Jaroslav Kolařík, se píše: „Stav stromů neumožňuje jejich dlouhodobou existenci na daném stanovišti. Stromy jsou již značně destabilizované bez spolehlivé možnosti řešení situace pěstebním zásahem. Koncepčním řešením je pouze kompletní vykácení skupiny s kompenzací náhradní výsadbou v dané lokalitě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

7:37 Plzeň: Charitativní projekt DEKA pro Hospic sv. Lazara vrcholí

V sobotu 18. května na cyklostezce mezi Městem Touškovem a Kozolupy vyvrcholí projekt DEKA pro Hospi…