Přerov: Před „pasáží“ vznikne nová klidová zóna

29.10.2014 10:43

Prostor před přerovskou „velkou pasáží“ čeká proměna. Lokalita, sevřená mezi dvěma školami, slouží v současné době jako provizorní parkoviště pro dvanáct aut. V pondělí 27. října sem najedou stavební stroje a dělníci tu začnou stavět klidovou zónu. Auta vystřídá vodoteč, místo k posezení, osvětlení i nová zeleň.

Přerov: Před „pasáží“ vznikne nová klidová zóna
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Centrum města tak dostane nový prvek, rušnou komunikaci v Palackého ulici protne jakási oáza klidu. „Chceme místo zatraktivnit tak, aby nefungovalo jen jako průchozí prostor, ale aby nabídlo příjemné prostředí s posezením pro návštěvníky všech věkových kategorií,“ říká náměstek přerovského primátora Michal Zácha. Klidová zóna bude připomínat miniaturní parčík, v  technické zprávě projektu se doslova píše: Cílem je, aby prostor vyvolal u každého potřebu zpomalit, zklidnit se a vnímat neopakovatelnou atmosféru daného místa – v blízkosti kvalitní architektury objektů škol.“

V klidové zóně bude mít své místo mělká vodoteč se strukturou tří betonových polokoulí na dně. „Ty rozčeří vodu, která bude hlasitě zurčet. Hned vedle vtoku bude jednoduché pítko, které návštěvníci určitě v horkých dnech ocení. Středem, mezi stromy, povede symbolická a tvarově velmi lapidární lávka z ocelových trubek,“ doplňuje Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu. Stylová bude i zeleň. Vysazeny tu budou trsy speciálního druhu trávy, který připomíná rákosovité porosty kolem vody.

Úprava prostoru bude stát 2 miliony 800 tisíc korun - a pokud bude příznivé počasí, do konce roku by měla být klidová zóna připravena k užívání. Pro pěší by v průběhu stavby nemělo dojít k žádnému většímu narušení, průchod pasáží bude možný z obou stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prerov.eu

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…