Příbram: Městskou hromadnou dopravu čekají od 10. prosince výrazné změny

06.12.2023 7:17 | Tisková zpráva

Od neděle 10. prosince nás čeká v rámci hromadné dopravy několik významných změn. Upraveny jsou názvy některých zastávek, dojde ke změně číslování linek MHD a integraci do PID.

Příbram: Městskou hromadnou dopravu čekají od 10. prosince výrazné změny
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

V prosinci se pravidelně vydávají nové jízdní řády. V Příbrami toho v letošním roce bude v rámci hromadné dopravy změněno více. Změny by se daly rozdělit do tří základních skupin: dochází ke změně názvů některých autobusových zastávek, k novému číslování linek MHD Příbram, přičemž dojde i k určitému sloučení tras. Třetí změnou je tarifní integrace do systému PID.

Změny názvů autobusových zastávek

Na sklonku roku 2018 byla schválena změna názvu autobusových zastávek, která měla být aplikována v době změn. Ke změnám dochází od 10. prosince, kdy v nových jízdních řádech budou uvedeny nové názvy zastávek. V některých případech jde pouze o drobné úpravy, v jiných je název zastávky zcela nový.

Nové číslování a částečné sloučení linek MHD

Opravdu významnou změnou je nové číslování u jednotlivých linek MHD, které souvisí s tarifní integrací do systému PID. „V případě městské autobusové dopravy jsou organizace tras a jízdních řádů MHD nadále v kompetenci města. Dochází ke změně označení linek tak, aby byly součástí číselné řady linek PID, konkrétně to bude trojčíslí začínající pětkou, a to od 501 do 508 a 565. V samotném provozu se ale nic zásadního nemění. Obce Háje a Dubenec a místní část Příbram-Bytíz budou nově obsluhovány pouze regionálními linkami PID, především linkou 517. Regionální linky budou nově zajišťovat dopravu také v obci Dubno, a to především linkou 395. Místní části Příbram-Jerusalem a Příbram-Jesenice budou obsluhovány hlavně regionální linkou 500 a vybranými spoji městské linky 565,“ říká 1. místostarosta Vladimír Karpíšek.

Dopravní obsluha SOŠ a SOU Dubno zůstává zachována, naopak některé spoje byly upraveny a lépe odpovídají potřebám školy.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí

Změna přináší sloučení některých tras:

  • linka 501 nahradí linky 1A, 1B, 8A, 10A, 10B 
  • linka 502 nahradí linky 2A, 2B, 7A, 7B 
  • linka 503 nahradí jižní polookruh linek 3A, 3B, 3C, 10A 
  • linka 505 nahradí linku 5A 
  • linka 506 nahradí linku 6A, 6B 
  • linka 507 nahradí linky 4A, 4B, 4C 
  • linka 508 nahradí severní polookruh linek 3A, 3B, 3C, 10A, 10B 
  • linka 565 nahradí linku 19A

Na linkách MHD Příbram platí beze změny současný tarif a způsob odbavení. Jízdenka pro dospělého bude stále za 18 korun, zlevněná za polovinu. S čipovou kartou zůstává plnocenné jízdné za 14 korun a 7 korun za zlevněnou. Časová platnost a cena městských měsíčních kupónů (340 korun plnocenný, 170 korun zlevněný) zůstává beze změn. Lidé, kteří pro svou cestu po městě zvolí jízdní doklad PID, ho mohou zakoupit také u řidiče. Při následném přestupu z MHD do příměstského autobusu PID už není nutné mít zakoupeno více jízdních dokladů, stačí pouze jízdní doklad PID na celou trasu.

Integrace MHD Příbram do systému PID

Z důvodu dalšího rozvoje systému PID a ve spolupráci s městem Příbram dochází od neděle 10. prosince 2023 k integraci městské autobusové dopravy v Příbrami a systému PID. Integrace přináší cestujícím především možnost výběru výhodnějšího jízdního dokladu pro jejich cestu v městských i regionálních spojích. V autobusech MHD Příbram bude nově možné využít veškeré jízdní doklady dle Tarifu PID, i nadále zde budou platit stávající jízdní doklady dle Tarifu MHD Příbram. Na regionálních linkách PID po území města Příbram budou také nově platit jízdní doklady dle Tarifu MHD Příbram.

Informace o změnách

Informace společně s mapou, ve které jsou vyznačeny jednotlivé trasy, budou vyvěšeny na všech autobusových zastávkách a na webových stránkách města v sekci: doprava/jízdní řády. Zároveň jsou k dispozici tištěné brožury se všemi jízdními řády a informacemi o integraci MHD Příbram. Brožury jsou k dispozici zdarma v kanceláři společnosti Arriva na autobusovém nádraží nebo v Informačním centru města Příbram v Pražské 129. Podrobné informace o integraci najdete také ZDE.

Upravené trasy MHD Příbram

  • 501 Šachetní – Milínská – Jiráskovy sady – Dubno, učiliště – Bytíz, věznice
  • 502 Brod, obec – Zdaboř – II. poliklinika – Svatá Hora
  • 503 Svatá Hora – Milínská – Zdaboř – Drkolnov – Březové Hory – autobusové nádraží – Svatá Hora
  • 505 Orlov – autobusové nádraží – II. poliklinika – Lazec – Kozičín
  • 506 Zavržice – Zdaboř – Fialka – II. poliklinika – autobusové nádraží – Koperníkova – Svatá Hora areál
  • 507 Jiráskovy sady – Sázky – Zdaboř – II. poliklinika – autobusové nádraží – Kovohutě – Lhota u Příbramě
  • 508 Svatá Hora – autobusové nádraží – Březové Hory – Drkolnov – Zdaboř – Milínská – Svatá Hora
  • 565 Jiráskovy sady – Sázky - Jesenice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…