Primátorka Liberce: Město nezadávalo audity na projekt Městských lázní!

20.03.2013 9:56

Vyjádření primátorky Liberce Martiny Rosenbergové k některým nepravdivým informacím, které zazněly z úst statutární náměstkyně hejtmana LK Zuzany Kocumové v sobotní příloze MF DNES.

Primátorka Liberce: Město nezadávalo audity na projekt Městských lázní!
Foto: Liberec.cz
Popisek: Martina Rosenbergová, jediná sociálnědemokratická primátorka

V rozhovoru, který Mladé frontě DNES v sobotu 16. března poskytla liberecká zastupitelka, krajská náměstkyně a čelní představitelka Změn Zuzana Kocumová, hovoří o posudku na projekt revitalizace Městských lázní na galerijní objekt. Doslova zde říká: „Nejdřív byly dva posudky. Jeden nepříliš konkrétní říkal, že projekt není v pořádku. Druhý dokazoval, že stavba je předražená o padesát až sedmdesát milionů. Potom si radnice nechala udělat posudek třetí, který jen potvrdil to, co všichni vědí.“

Již jsme si, jakožto vedení Statutárního města Liberce, zvykli na útoky, které jsou proti městu od Změny pro Liberec či Změny pro Liberecký kraj vedeny v rámci marketingové předvolební kampaně. Dlouhodobě zastáváme názor, že proti podobným nesmyslům a laciným populistickým výkřikům nemá cenu se bránit, protože tím tomuto typu politiků dáváme jen jimi chtěný prostor, nikoli k diskusi, ale ke zviditelnění se. Přesto se musíme ohradit proti lživým tvrzením, kterými se snaží svou negativní kampaň představitelé těchto uskupení podepřít, vědouc, že se jim sype jako pomyslný pískový hrad.

Tvrzení paní náměstkyně Kocumové je buď lží, nebo nevědomostí, což by překvapovalo o to více, že sama je členkou Regionální rady. Všechny tři posudky totiž byly zadány právě Regionální radou, tedy řídícím orgánem těchto evropských dotací, který má také kontrolní funkci. První posudek přitom vznikl na základě podnětu Změny pro Liberec. Podotýkáme, že dle našeho názoru byl vypracován auditorem, který k takovému posudku neměl oprávnění („kulaté razítko“). Prohlášení paní náměstkyně Kocumové, že tento posudek „nebyl příliš konkrétní“ je eufemismus, protože celý posudek byl založen na „prý, možná, podle mého názoru, domnívám se, by bylo, by mohlo být,“ a podobných, což se s odborným posudkem věru neslučuje. S tímto posudkem jsme nesouhlasili právě z výše uvedených důvodů.

Druhý vypracovaný posudek je zcela irelevantní, protože ve svých závěrech vycházel z posudku prvního! Proto si Regionální rada nechala udělat posudek třetí, a to od renomované a uznávané autority pro podobné posudky, od společnosti URS PRAHA, která konstatovala, že „celková nabídková cena o 1,51 % nižší v porovnání s cenou srovnávací a odpovídá tak ceně v místě a čase obvyklé, v době konání výběrového řízení“.

Statutární město Liberec nemělo příležitost, ani možnost zasahovat do výběru či průběhu kteréhokoli výše uvedeného auditu, ani do jeho závěrů. Snaha tímto zlehčit závěrečný audit projektu a také konečnou zprávu Regionální rady je nemístná a dotýká se tímto nikoli města, ale především úředníků Regionální rady, na které ve svém důsledku útočí.

Další podobnou populistickou lží, která slouží jen k jejímu zviditelnění, je výrok náměstkyně Zuzany Kocumové v téže sobotní liberecké příloze Mladé fronty DNES o tom, že město odmítá pomoc Libereckého kraje v otázce rekonstrukce Šaldova divadla. V článku, nazvaném Co mají Korejci společného se školkou v Raspenavě, uvádí redaktor Jan Šebelka doslova: „O tom, že něco není ve vztahu mezi krajem a libereckou radnicí v pořádku, svědčí také fakt, že kraj nabídl městu, že za něj zaplatí spoluúčast dotace určené k nutné opravě Divadla X. F. Šaldy. Město ale dělá podle statutární zástupkyně hejtmana Zuzany Kocumové mrtvého brouka.“

Zatímco vedení Statutárního města Liberce vede s hejtmanem Libereckého kraje korektní a pragmatickou diskusi o vztahu mezi městem a krajem, a také o připravovaných společných projektech, paní náměstkyně Kocumová vystřeluje populistické lži.

Rekonstrukci divadla by bylo možné stihnout úpravou časového harmonogramu čerpání dotace, k čemuž by musela regionální rada ROP Severovýchod výrazně změkčit pravidla pro čerpání alokace na realizaci integrovaných plánů. O změkčení pravidel poskytovatele dotace se teprve bude jednat. Není tedy pravda, že by se město zdráhalo přijmout pomoc od Libereckého kraje v otázce rekonstrukce historické budovy Divadla F. X. Šaldy. Rozhodně tedy nedělá „mrtvého brouka“. A ani nemůže, neboť z Libereckého kraje dosud žádná konkrétní nabídka nepřišla.

Bc. Martina Rosenbergová,
primátorka Statutárního města Liberce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…