Prostějov: Hanácké slavnosti mají dlouhou tradici

02.09.2010 19:45

XXVIII. Prostějovské hanácké slavnosti se konají 11. 12. 9. pod záštitou hejtmana a starosty

Prostějov: Hanácké slavnosti mají dlouhou tradici

U příležitosti tradičních prostějovských hodů - svátku Povýšení kostela Svatého kříže - se konají o víkendu 11. a 12. září v Prostějově Hanácké slavnosti, spojené s dožínkami Olomouckého kraje pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka a starosty města Prostějov Jana Tesaře.

Hanácké slavnosti navazují na tradici poutí a jarmarků, která trvá v Prostějově již přes 300 let.

Odjakživa k nim patřily i lidový tanec a muzika, které uchovává na Hané množství folklorních souborů. Původně přísně hanácký festival se časem otevřel i souborům z jiných regionů a čistě folklorní program se rozšířil o další žánry pro věkově mladší návštěvníky. Jádrem slavností však zůstává nezaměnitelný hanácký folklor, umocněný krásou bohatých hanáckých krojů.

V sobotu a neděli vystoupí na hlavní scéně na náměstí T. G. Masaryka dospělé i dětské hanácké soubory. V dopoledním programu nazvaném „Jaro Hané" vystoupí celkem 11 dětských souborů: Klásek a Kláseček z Kralic na Hané, Klebetníček z Vyškova, Malá Olešnica z Doloplaz, Maleníček z Lipníku nad Bečvou, Malý Kosíř z Kostelce na Hané, Sasanka ze Dzbele, dětský národopisný soubor ZUŠ V. Ambrose z Prostějova, a také Krušpánek a Kanafaska z Velké Bystřice. V odpoledním galaprogramu dospělých národopisných souborů, který je tradičně pojmenován „Či só hode..." uvidí návštěvníci slavností to nejlepší z repertoáru Hanačky z Litovle, Hanáka z Troubek, Klasu z Kralic na Hané, Trnky z Vyškova, Olešnice z Doloplaz a Mánesu z Prostějova. Nebudou chybět ani koncerty krojovaných dechových hudeb - Vřesovanky Vladimíra Žocha z Vřesovic, Moravské veselky a Šarovce z Hluku. Program slavností zpestří svým vystoupením skupina České srdce s keltskou hudbou a tradiční hanácké slavnosti zakončí legendární skupina RANGERS.

V neděli probíhá program paralelně i ve Smetanových sadech s promenádními koncerty a množstvím zábavných atrakcí - projížďkami historickým kočárem, divadelním představením pro děti, střelbou ze středověkého luku a kuše, šermířskými souboji. I letos uvidí návštěvníci slavností přepřažení koní a jízdu krojované lidové muziky na historickém žebřiňáku. Atmosféru slavností dokreslí tradiční hodový jarmark s bohatým občerstvením a výrobky z dílen mistrů lidového uměleckého řemesla.

Hanácké slavnosti pořádá město Prostějov, Městský úřad, odbor školství a kultury, oddělení DUHA-Kulturní klub u hradeb ve spolupráci s Hanáckým folklorním sdružením Prostějov a Folklorním sdružením ČR za finančního přispění Olomouckého kraje, Města Prostějov a FoS ČR. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Mediatel-Zlaté stránky, Rádio Proglas, TV NOE, Dětská tisková agentura, www.borovice.cz, Literární noviny a časopis FOLKLOR.

Prostějovské hanácké slavnosti 2010 jsou jednou z akcí k 20. výročí založení Folklorního sdružení ČR.

Více na www.folklornisdruzeni.cz a www.prostejov.eu/duha.

Dále čtěte:
Prostějov nezákonně pokutuje řidiče

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-olomoucky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…