Prostějov: Statisíce korun míří do biokoridoru Hloučela na jeho revitalizaci

09.03.2022 16:01 | Tisková zpráva

Biokoridor čeká obnova a stabilizace porostů za více než 720 tisíc korun.

Prostějov: Statisíce korun míří do biokoridoru Hloučela na jeho revitalizaci
Foto: prostejov.eu
Popisek: Prostějov

„Plán revitalizace pro nás vypracoval autorizovaný krajinářský architekt a projektant ÚSES (pozn. red. Územní systém ekologické stability krajiny). 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Na vybraných plochách koridoru byly prověřeny všechny stávající dřeviny, a to z hledisek jak bezpečnostních, zdravotních tak i pěstebních. Na základě tohoto hodnocení byly vybrány dřeviny, které nejsou na stanovišti perspektivní a představují překážku pro plánovanou obnovu porostů,“ vysvětlil v krátkosti postup první náměstek primátora Jiří Pospíšil a dále doplnil: 

„Současně plán počítá s náhradní výsadbou ve formě stanovištně vhodných, původních listnatých dřevin ve formě „poloodrostků“ až odrostků, tedy sadbový materiál minimálně dvojnásobně školkovaný s výškou nad 80 centimetrů. Za vykácené keřové porosty je navržena náhradní výsadba stanovištně vhodných, původních keřů ve formě „kontejnerovaných“ sazenic ve velikost 30 až 60 centimetrů.“ 

Pro letošní rok jsou také navrženo a rozpracováno území k realizaci zmíněných zásahů v části od ulice Tiché po občerstvení u Abrahámka. Nedávno v dané oblasti proběhla komentovaná vycházka, při níž byla vysvětlena nezbytnost a naléhavost zásahu do porostu. 

„Účastníci vycházky se dozvěděli o plánovaných dosadbách, i o nutnosti odstranění některých stromů a důležitosti ponechání torz stromů. Prošli jsme si místa s plánovanými pěstebními zásahy do porostu a lidem vysvětlili, proč jsou potřebné. Ohlédli jsme se do historie lesoparku a podívali se i na jeho současné problémy,“ dále problematiku okomentovala náměstkyně primátora pro životní prostředí Milada Sokolová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…