První kameny zmizelých v Říčanech

26.09.2017 6:33

Dne 19. září 2017 bylo před dům číslo 7 na Masarykově náměstí v Říčanech položeno prvních pět kostek s mosazným povrchem. Takzvané „kameny zmizelých“ připomínají tragické osudy jedné z mnoha židovských rodin za druhé světové války.

První kameny zmizelých v Říčanech
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Kostky do chodníku položil sám autor, německý umělec Gunter Demnig. Říčany jsou jedním ze 13 českých měst, které umělec navštíví, během své cesty na Slovensko. Díky pomoci Federace židovských obcí a především Muzea Říčany se podařilo identifikovat bydliště zhruba padesáti obětí holocaustu v Říčanech. Do budoucna město plánuje další instalace, tak jak to umožní umělcova kapacita.

Mosazný povrch kostky zasazené do chodníku nijak nevyčnívá, „zakopnutí o ní“ má pouze symbolický význam. Připomenout má tragické osudy obětí holocaustu za druhé světové války.  Na rozdíl od pouhého seznamu jmen se připomenutí zavražděných sousedů propojí s budovami, které byly součástí jejich životů, přičemž některé oni či jejich předci postavili. Pět kostek s mosazným vrškem se jmény rodiny pana Fišera bylo vloženo před dům číslo 7 na Masarykově nám. V budově, kterou dnes známe jako papírnictví, žila pětičlenná rodina až do deportace. Text na každé kostce „zde žil“ kromě jména, příjmení, roku narození zmiňuje rok a místo deportace a místo a datum úmrtí. Do chodníku je vložil sám autor myšlenky kamenů Gunter Demnig. Kameny začal vyrábět a pokládat v roce 1992. Již více než 61.000 Stolpersteinů, tj. doslova „kamenů, o které se zakopává“ leží ve 21 zemích světa. Říčany se položením připojily k dalším 40 městům v ČR, která tímto uctila památku židovských spoluobčanů.

Na Masarykově náměstí a v ul. Lázeňská žilo před deportací 22 osob v devíti domech. Pouze tři z nich válku přežili. Pan Fišer provozoval na náměstí obchod s textilem. V domě č. 7 žil s manželkou, dvěma syny a babičkou až do transportu do Terezína. Rodina byla zavražděna roku 1943 v Osvětimi. Prababička obou chlapců Anna Mahlerová, byla ve svých 91 letech nacisty udušena plynem v Treblince. Synové Jindřich a Pavel navštěvovali nedalekou školu na náměstí. Vzpomínkové akce se zúčastnili i učitelé 1. základní školy. Zavzpomínat na rodinu přišlo několik pamětníků, mezi nimi vrstevníci a spolužáci chlapců Jan Petříček (89) a František Křížek (85) i jejich bratranec Oldřich Schreiber (85). Druhý bratranec Arnošt Schreiber žije v Praze a zdravotní stav mu neumožnil se akce zúčastnit. Neformálního vzpomínkového setkání byl přítomen starosta Vladimír Kořen a místostarostka Hana Špačková.

Projekt „kameny zmizelých“ říčanské veřejnosti představil Ondřej Klípa v rámci prvního říčanského pébéčka a navázal kontakt s umělcem. Inicioval též akci pro žáky 1. ZŠ na Masarykově náměstí, o které jsme psali v minulém vydání kurýru (str. 46). Ve spolupráci s Federací židovských obcí a především díky Muzeu Říčany se mu podařilo identifikovat bydliště zhruba 50 obětí holocaustu v Říčanech (včetně Radošovic a Strašína). Město plánuje uctít památku i dalších židovských sousedů vložením kamenů. Městský úřad připravuje žádost o dotaci k Nadačnímu fondu obětem holocaustu z programu „Připomínka“. Ten finančně podporuje akce vzdělávacího a připomínkového charakteru. Záměrem jsou i další doprovodné akce ve spolupráci se základními školami a Muzeem Říčany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…