Říčanské filmaŘení: V Říčanech se budou promítat už letos světové filmy

31.05.2016 15:01

V Říčanech se odehraje historicky první filmový festival Říčanské filmaŘení. Promítané snímky se budou pyšnit prestižním oceněním z mezinárodních festivalů a přehlídek.

Říčanské filmaŘení: V Říčanech se budou promítat už letos světové filmy
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Pro letošek milovníkům filmového plátna nabídneme v sobotu 18. června nultý jednodenní festival. Filmoví nadšenci se však mohu těšit už na první ročník, který proběhne v červnu 2017. Festival nabídne jak film pro děti, tak celovečerní film i pět krátkometrážních snímků pro opravdové fajnšmekry.

Přípravy filmového festivalu s příznačným názvem Říčanské filmaŘení jsou v plném proudu. Letos v červnu se představí jednodenní nultý ročník, který nabídne světově oceněné filmy pro celou rodinu. První ročník festivalu se uskuteční příští rok v červnu, potrvá čtyři dny a nabídne pestrou paletu oceněných filmů. Můžete se těšit, že se bude promítat na různých zajímavých místech ve městě.

„Na organizaci se podílí několik říčanských občanů, kteří se na výzvu města sami přihlásili, nabídli své zkušenosti s pořádáním podobných akcí, znalosti, nápady a kreativitu. Vedení města z těchto zájemců vytvořilo pracovní skupinu, která se pravidelně schází. Skupina vytvořila koncept a podobu festivalu, nejen pro letošní nultý ročník, ale i pro další roky,“ říká místostarostka Hana Špačková a dodává: „Festival se ponese v duchu pohodového festivalu, se skvělou atmosférou, v zajímavém prostředí. Letos se uskuteční v areálu Olivovy dětské léčebny. Místa promítání pro příští rok již nyní připravujeme, můžete se těšit na velmi příjemná a zajímavá místa. Chceme připravit a nabídnout občanům originální festival bohatý na zážitky.“

Jaké filmy nabídne nultý ročník v červnu 2016?

Letošní akce proběhne v sobotu 18. června 2016 v parku Olivovny. Pro nejmenší diváky se bude promítat v kapli léčebny, dospělí se mohou těšit na sledování filmu pod širým nebem. „Nultý ročník festivalu, jehož téma „světové filmy“ si vybrali sami občané Říčan ve veřejném hlasování, jsme pojali jako příjemné sousedské setkání nad kvalitními světovými filmy. Akci jsme v podvečer připravili pro široké publikum a večerní program jsme naplánovali jako kultivovanou zábavu pro dospělé Říčaňáky,“ říká Ondřej Slanina, člen organizačního týmu projektu.

Festival odstartuje v 18.00 hodin hudebním programem pro děti, složeným ze známých filmových a pohádkových písniček. Hlavní dětský film Mikulášovy patálie je francouzský snímek, který vypráví senzační příběhy inspirované dětskými knížkami o Mikulášovi. Film získal prestižní sošku Césara za nejlepší adaptovaný scénář.

Večerní program pro dospělé diváky začne ve 21.00 slavnostním zahájením festivalu za účasti vedení města. Ve 22.15 bude uveden hlavní snímek oscarového režiséra Woodyho Allena Půlnoc v Paříži. Hlavní hrdina je sice úspěšným scenáristou hollywoodských trháků, ale v Paříži touží sepsat svůj velký román a kromě inspirace chce také se svou snoubenkou strávit příjemné chvilky. Skutečnost, že se vše bude vyvíjet trochu jinak, je nabíledni. Film obdržel Oscara za nejlepší původní scénář a stal se komerčně nejúspěšnějším filmem v režisérově kariéře. „V době premiéry filmu jsme v Říčanech neměli v provozu žádné kino a tento film je pastva pro oči na velkém plátně. Allen film natočil s vydatnou podporou pařížského magistrátu, takže mohl natáčet v hodně zajímavých místech a kromě toho je to zábava v tom nejlepším slova smyslu,“ dodává Ondřej Slanina, také publicista, filmař a autor několika knih o filmu.

Pět krátkometrážních filmů a doprovodný program

V průběhu večera je pro diváky připraveno navíc pět krátkých filmů. „Přesto, že jsme limitováni jedním večerem, vybrali jsme, myslím, hodně atraktivní program. Diváci tak uvidí pět krátkometrážních světových filmů nominovaných na Oscara, které jsou k vidění pouze na několika speciálních projekcích v okresních městech a nejsou uváděny v běžné distribuci a nedají se ani stáhnout,“ uvádí Slanina.

V úvodu večera vystoupí se svým koncertem říčanská kapela Jazzmazec. Mezi promítáním si návštěvníci mohou užít i další zábavu - pétanque, frisbee nebo balancování na lanech. Po celou dobu bude pro hosty zajištěné občerstvení. Připravujeme pro návštěvníky i zajímavé a netradiční posezení na nafukovacích vacích.

Vstupné bude zdarma.

S myšlenkou pořádání festivalu v Říčanech přišlo současné vedení města už v roce 2014. Nejdříve však bylo potřeba vědět, jaké téma má filmový festival mít. Loni v létě tak proběhlo hlasování Řídím Říčany, ve kterém občané zvolili jako téma nejlepší filmy světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.