Říčany: Hlavní komunikace v centru bude pro pěší bezpečnější

07.02.2017 13:00

Frekventovaný chodník pro pěší na hlavní trase z Masarykova náměstí k nádraží bude pro chodce bezpečnější. Pravostranný chodník v ulici 17. listopadu v úseku od křižovatky Olivova po křižovatku Jiráskova bude rozšířen o 1,2 m.

Říčany: Hlavní komunikace v centru bude pro pěší bezpečnější
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Díky rozšířenému chodníku bude možné bezpečně projít celý úsek bez nutnosti vstupu do vozovky. Rovněž se zvětší rozptylový prostor před vstupem do KC Labuť, kde se často koncentruje větší počet lidí. Ve větším úseku ulice Jiráskova - Štefánikova se široký chodník naopak mírně zúží a vzniknou tak parkovací místa pro krátkodobé stání. Úpravou projde i nedostatečné a zastaralé veřejné osvětlení. V prostoru naproti radnici, kde to šířka chodníku umožní, budou vysazeny 2 stromy. Hlavní spojnice mezi náměstím a nádražím, tak dostane příjemnou podobu městského bulváru.
vizualizace

Situaci, kdy musíte z důvodu chybějícího chodníku vstoupit do vozovky, zná každý chodec v těsné blízkosti Masarykova náměstí. Toto rizikové místo je roh domu č. p. 44 „Mýto“, který je historicky vyosen z hlavní uliční fronty a nárožím zasahuje až ke stávající obrubě. Šířka chodníku naprosto nevyhovuje intenzitě pěšího provozu. Jelikož se jedná o hlavní tah městem s hustou dopravou, dochází zde často ke vzniku nebezpečných situací, kdy jsou vozidla nucena se vyhýbat chodcům ve vozovce.

Dalším nebezpečným místem této komunikace je prostor před Kulturním centrem Labuť. Pro větší bezpečnost, hlavně z důvodu návštěv dětí, zde bylo umístěno zábradlí, které však průchozí prostor ještě více zužuje. Zábradlí bude i po rozšíření chodníku zachováno. Na pořádané akce, které se zde konají téměř každodenně, přichází okolo 300 diváků. Při koncentraci takového počtu lidí před hlavním vchodem před začátkem či po skončení akce, je takřka nemožné úzkým chodníkem projít. Stávající šířka chodníku 1,4 až 1,5 m od Mýtnice po křižovatku s ulicí Jiráskova je na takovémto frekventovaném místě zcela nevyhovující.

To by měla změnit rekonstrukce, která začne na jaře tohoto roku. „Tento úsek bude předlážděn kamennou mozaikou stejně, jako je tomu v navazujícím úseku Jiráskova - Štefánikova. Pruh šířky 1 m podél silniční obruby bude proveden z asfaltu. Plánované rozšíření stávajícího chodníku pro pěší na pravé straně ulice 17. listopadu směrem z centra bude v celkové délce cca 290m. V úseku Olivova – Jiráskova bude chodník rozšířen na celkových 2,25m v souladu se schváleným regulačním plánem centra města Říčany z roku 2010. Vozovka bude zúžena na 6,5m, což je naprosto dostačující prostor pro průjezd třeba autobusů“ doplňuje technické parametry Dominik Landkammer, z oddělení investic.

V úseku Jiráskova – Štefánikova bude chodník ve většině úseku mírně zúžen a bude vybudován podélný parkovací pruh, který umožní krátkodobé stání pro zákazníky přilehlých provozoven a obchodů i pro jejich zásobování. V současné době tam auta zastavují v rozporu s dopravním značením. „Těším se, že v celém úseku od lékárny k náměstí po rozšířeném chodníku bezpečně projedou dvě maminky s kočárkem, vozíčkář anebo třeba školáci jedoucí na koloběžce“, dodává David Michalička, radní (Klidné město).

V rámci této investiční akce bude řešeno i nedostatečné veřejné osvětlení úseku Olivova – Štefánikova, které je za hranicí technické životnosti. Použit bude stejný typ stožárů, jaké jsou již umístěny na Masarykově náměstí. Bezpečněji se budeme cítit i při přecházení této frekventované silnice. Projekt počítá s instalací bezpečnostního nasvětlení přechodů. Samotná instalace stožárů bude předmětem další etapy projektu.

Předpokládaná investice na projekt je tři miliony korun, které jsou schváleny v rozpočtu. Zároveň byla podána žádost o dotaci na Státní fond dopravní infrastruktury. „Pokud uspějeme s žádostí o dotaci u SFDI, mohli bychom pro rozpočet získat až 85% z nákladů zpět“ doplňuje Michael Kalný z odboru kanceláře starosty, „město samotné by tím výrazně ušetřilo a získané peníze by mohlo použít na další projekty“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…