Říčany: Nová mateřská škola Zahrádka v Říčanech se už staví!

16.04.2014 17:45

Na pozemku s rozlohou necelých 5 000 m2 u křižovatky ulic Labská a Otavská v Říčanech se 21. března rozeběhly první stavební práce, které povedou k vybudování nové mateřské školy Zahrádka s kapacitou pro 112 dětí. Hotovo má být v listopadu a školní třídy chce město otevřít již v lednu příštího roku.

Říčany: Nová mateřská škola Zahrádka v Říčanech se už staví!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba, ilustrační foto

„Zápis do říčanských mateřských škol u mnoha rodičů vyvolává neradostné pocity, desítky dětí se do veřejných školek nedostanou. V letošním roce ale přinášíme naději na umístění do školky i v pololetí, a to díky výstavbě MŠ Zahrádka,“ říká místostarostka Hana Špačková /Klidné město/. Doplňuje ji radní Zdeněk Hraba ze stejného uskupení: „Od konce února probíhala soutěž na stavební firmu a od 21. března se staví. Stavba školky má být dokončena už letos v listopadu.“

V srpnu zastupitelé schválili na školku investiční záměr, poté město v rekordním čase připravilo projektovou dokumentaci, získalo stavební povolení a do konce září stihlo zažádat o finanční podporu v rámci ROP Střední Čechy.

Z časových důvodů byl osloven architekt již existující školky z jiného místa republiky, který projekt přizpůsobil místním podmínkám. Důležitá byla především rychlost pro schválení celého projektu. Architekt Adam Fröhlich, který pracuje ve výboru pro územní plánování, k tomu dodává: „Architekturu nového objektu bych nerad hodnotil, protože všichni chápeme, že s ohledem na možnost získání dotací nemělo město čas na jiná architektonická řešení. Po provozní stránce je navržený objekt plně funkční a věřím, že barevnost fasád bude ještě možné ovlivnit, jak se nám to podařilo např. v případě mateřské školy U slunečních hodin.“

Na konci loňského roku uspělo město s žádostí o dotaci v předpokládané výši necelých 20 milionů korun včetně vybavení. Školku staví společnost GREEN PLACE s.r.o., která uspěla na základě veřejné zakázky mezi 25 nabídkami s nejnižší nabídkovou cenou 15.560.181,- Kč včetně DPH.

„Vlivem nižší vysoutěžené ceny dojde k pochopitelnému snížení dotace, která pokryje přesně 80 % způsobilých výdajů akce,“ říká Zuzana Miltnerová z odboru kanceláře starosty. Technický dozor investora zajistí Roman Brtna, který zvítězil s nabídkou ve výši 92.444,- Kč včetně DPH. Také proběhla veřejná zakázka na dodávku vybavení, která zahrnuje mobiliář a zahradní hrací prvky a zároveň se připravuje zakázka na IT vybavení.

„Pro stavbu byl zvolen pozemek ve vlastnictví města jihovýchodně od centra, na rohu ulic Labská a Otavská. Staveništní doprava bude vedena nejkratší cestou z ulice Voděradská tak, aby byla oblast co nejméně zatížena negativními vlivy,“ říká Dominik Landkammer z oddělení investic města.

Přípravě předcházelo v ulici Labská také pokácení některých dřevin, které byly v kolizi s plánovanou stavbou. Zbytek se odstraní 16. dubna vzhledem k nutnosti odstávky elektrického vedení nacházející se v těsné blízkosti stromů. Kácení proběhlo za asistence hasičů, kteří zde zasahovali z důvodu prorůstání stromů do elektrického vedení.

Na začátku dubna byla na staveništi provedena skrývka ornice, nyní stavební firma hloubí základové pasy pro novou budovu. Práce budou pokračovat dle plánovaného harmonogramu betonáží základové desky a hrubou stavbou, jejíž dokončení se očekává do konce července. V druhé polovině roku přijdou na řadu práce v interiéru objektu, fasáda, zpevněné plochy a zahrada. Celá školka by měla být hotová do konce letošního roku.  

„Prosíme o pochopení, protože zejména v první fázi výstavby dojde ke zhoršení podmínek v okolí stavby. Hrubé stavební práce jsou spojeny s vyšším hlukem, prašností a těžkou nákladní dopravou. Město se ve spolupráci se stavební firmou a technickým dozorem stavby snaží tyto vlivy zmírnit, tak aby dopady na okolní prostředí v lokalitě byly co nejmenší, přesto je nelze zcela eliminovat. Věříme však, že se vše zdárně podaří a příští rok bude moci až 112 říčanských dětí nastoupit do nové školky,“ dodává Dominik Landkammer.                            

Harmonogram prací počítá s dokončením výstavby na konci listopadu letošního roku. Děti by tak mohly do školy nastoupit od ledna roku 2015. Plánovaná kapacita zařízení bude 4 třídy pro 28 dětí. Investice do kompletní novostavby mateřské školy v Říčanech výrazně pomůže s problémem nedostatku kapacity městských školek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.