Říčany: Vznikla venkovní posilovna

25.10.2016 10:50

Říčanský les láká od podzimu všechny, kdo se chtějí protáhnout na čerstvém vzduchu, na horkou novinku. Na trase mezi Olivovnou a Tehovem vznikla totiž přes léto nová lesní posilovna. Dospělí si zacvičí na street-workoutové sestavě a děti se vydovádí na opičí dráze. Současně se chystá dokončení rekonstrukce lesní cesty v úseku U obrázku (na cestě Olivovna – Světice) ke křižovatce s Tehovskou cestou v prostoru nově vybudované lesní posilovny. Její opravu z velké části finančně podpořil Program rozvoje venkova ČR, projekt lesní posilovny na schválení financování ze strany Programu rozvoje venkova teprve čeká.

Říčany: Vznikla venkovní posilovna
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Správa městských lesů v říjnu postupně dokončuje dva nové projekty v říčanském lese. Jedním z nich je „Lesní posilovna na Tehovské cestě“. Sportoviště pro venkovní posilování a cvičení s vlastní tělesnou vahou, jsou stále populárnější. Většina z nich vzniká v centru měst, v blízkosti sídlišť, městských parků nebo sportovních a dětských hřišť. Netradiční a zajímavou volbou pro vybudování takového hřiště se stal v Říčanech prostor lesa.

Venkovní posilovna se skládá ze dvou částí. „Na prostoru 30x6 metrů jsme umístili cvičební street-workoutovou sestavu pro mládež a dospělé a další „fitness prvky“. Malé i starší děti ale o venkovní cvičení a hraní taky nepřijdou. Pro ně jsme vymysleli opičí dráhu na ploše 15x5 metrů,“ zmiňuje Jana Vavřinová z odboru kanceláře starosty.

Kromě sestavy si návštěvníci mohou zaposilovat na dvojité lavici, proběhnout po velkých schodech a procvičit paže na hrazdě. Opičí dráha nabízí třeba lanový žebřík nebo několik spojených kladinek v různých výškách. Jedná se o prvky, které na sebe navazují a vytvářejí tak logický celek opičí dráhy. Variabilita prvků umožňuje široké využití pro aktivní i rekreační sportovce. Použitým materiálem u jednotlivých prvků je kombinace akátového dřeva a oceli.    

„Přemýšleli jsme o dobrém místě a cesta od Olivovny se ukázala jako ideální. Věřím, že posilovnu budou využívat i děti z léčebny,“ říká starosta Vladimír Kořen /Klidné město/.

Na kompletní vybudování posilovny má radnice přislíbeny prostředky z Programu rozvoje venkova ze Státního zemědělského intervenčního fondu. O instalaci a dodávku cvičících prvků se postaral zhotovitel Radek Herold, který vyhrál ve veřejné soutěži s nabídkovou cenou necelých 325 tisíc korun.

Další úsek lesní cesty bude v novém kabátě

Koncem září letošního roku Správa městských lesů spustila kompletní rekonstrukci lesní cesty v úseku U obrázku (na cestě Olivovna – Světice) ke křižovatce s Tehovskou cestou. „Celý úsek projde celkovou obnovou a po dokončení nabídne vhodnou alternativu pro návštěvníky lesa, jelikož spojením dvou významných lesní cest Světické a Tehovské dojde k logickému propojení přímo po vrstevnici bez zbytečného klesání k Olivovně a následného stoupání,“ zmiňuje vedoucí odboru životního prostředí Radek Smetánka s tím, že cesta zároveň přivede návštěvníky lesa do prostoru nově vybudované lesní posilovny, bosonohé stezky či kančí naučné stezky.

Rekonstrukce však byla podmíněna přijetím dotace, o kterou město požádalo z Programu rozvoje venkova ČR v říjnu loňského roku. Letos v srpnu město mohlo slavit. Na celkové rekonstrukci včetně odvodnění, obnovení škarpy v celé délce a položení nového povrchu se podílí částkou téměř 1,8 milionu korun, což tvoří takřka 80 % celkových nákladů. Zbylé finance poskytlo město ze svého rozpočtu. Projekt navazuje na postupné zlepšování prostupnosti v celém říčanském lese a v plánu jsou další navazující úseky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…