Rokycany: Archeologický průzkum v Gottliebově ulici

26.07.2016 18:01

V rámci rekonstrukce kanalizace a vodovodu v Gottliebově ulici probíhá archeologický průzkum, který provádí Západočeská univerzita v Plzni, Katedra archeologie. V současné době se podařilo identifikovat části Saské brány zbourané v roce 1900.

Rokycany: Archeologický průzkum v Gottliebově ulici
Foto: wikimedia.org
Popisek: Rokycany

V uplynulých dnech započala rekonstrukce kanalizace a vodovodu v Gottliebově ulici v centru Rokycan. Z archeologického hlediska slibovala zejména její část navazující na původní městské středověké příkopy možnost zajímavých nálezů. Během rušení stávající kanalizační stoky se podařilo ve výkopu identifikovat části Saské brány, zbourané v roce 1900, jejíž základy zůstaly ukryty pod povrchem. Mezi četným materiálem z původní cihlami vyzděné kanalizační stoky byly jako překlady použity i jednotlivé gotické pískovcové části ostění („lemování“) hlavního průjezdu, které byly na bráně umístěny na čelní straně směrem z města. Ty budou po očištění a zdokumentování umístěny v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech pro jejich případnou další prezentaci návštěvníkům.

Zajímavostí je i část dřevěného trámu, který byl nalezen ve výkopu uvnitř původní brány, na jejím samém dně. Ten se archeologové pokusí pomocí metody „dendrochronologie“, tedy díky letokruhům dřeva, datovat a zjistit tak bližší historické okolnosti vývoje brány. A to i z důvodu, že názory na počátky zbudování posledního opevnění města se různí, přičemž většina historických pramenů přisuzuje zbudování k letopočtu 1399.

V zahradě MŠ U Saské brány, v prostoru výkopu nové přípojky k budované kanalizaci, se v jedné ze stěn výkopu podařilo odhalit zbytky zděných konstrukcí. Jedná se zřejmě o torzální část původního rokycanského středověkého opevnění, dále navazující zeď Saské brány a nejmladší zeď pochází z domu, který dříve stával v současné zahradě. Právě pro výstavbu tohoto domu byla původní hradba zbourána ještě před demolicí brány. Tento výkop byl na keramické nálezy výrazně bohatší. Svrchní vrstvy stavebního odpadu, z dob bourání, překrývaly původní novověké a středověké vrstvy. Na samém dně sondy je spáleništní vrstva, která poukazuje na jeden z požárů, které v minulosti město Rokycany postihly. Zajímavostí kromě početných fragmentů běžně užívaných keramických hrnců a džbánů může být i nález kahanu.

Archeologický výzkum provádí Západočeská univerzita v Plzni, Katedra archeologie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …