Rožnov pod Radhoštěm: Město prověřovalo zdravotní stav stromů

30.03.2017 12:28

V rožnovském městském parku byl prověřen zdravotní stav čtyř vytipovaných stromů. Společnost Veřejná zeleň města Brna u těchto stromů v rámci projektu Obnova zeleně městského parku v Rožnově pod Radhoštěm provedla tahovou zkoušku u jedné dřeviny a testování prostřednictvím akustického tomografu u třech dřevin.

Rožnov pod Radhoštěm: Město prověřovalo zdravotní stav stromů
Foto: roznov.cz
Popisek: Náměstí v Rožnově pod Radhoštěm

Čtyři stromy v rožnovském městském parku „prošly“ prověřováním zdravotního stavu. „Společnost Veřejná zeleň města Brna pro nás provedla testy metodou tahové zkoušky a také prostřednictvím akustického tomografu. Výsledky zkoušek budeme mít k dispozici v průběhu příštího týdne a na jejich základě rozhodneme o způsobu ošetření dřevin,“ uvedla místostarostka Rožnova Kristýna Kosová. „Tahová zkouška byla provedena u silně nakloněného dubu v zadní části parku. Prověření stavu dutin bylo realizováno pro dřeviny u Valašského muzea v přírodě. Konkrétně byl prověřen Javor mléč a Buk lesní. U Společenského domu byla prověřena dutina u stromu Ginko biloba  z důvodu zabezpečení správné péče o tuto vzácnou dřevinu,“ doplnila místostarostka Kosová.

Testování zdravotního stavu stromů je součástí projektu Obnova zeleně městského parku v Rožnově, který v letošním roce realizuje rožnovská radnice. „V rámci projektu byla realizována první část – kácení dřevin z důvodu špatného zdravotního stavu včetně dřevin z náletů a některých přestárlých keřů. Do konce dubna bude káceno posledních 15 dutinových stromů za účasti biologického dozoru a provedena budou potřebná opatření k ochraně netopýrů (např. vyvěšení budek). Následovat bude ošetření dřevin (pěstební řež mladých dřevin a ořezy suchých spodních větví, instalace vazeb dřevin), výsadba nových dřevin, trvalek a obnova trávníků,“ uzavřela Kristýna Kosová.

Tahová zkouška je přístrojová metoda určená pro exaktní stanovení statických poměrů stromu jako celku. Jedná se o komplexní hodnocení, kdy se testuje jak odolnost proti zlomu, tak odolnost vůči vyvrácení.  Tahová zkouška se skládá z několika částí - terénního šetření, vlastní tahové zkoušky, zátěžové analýzy a výpočtu bezpečnosti stromu proti vyvrácení nebo zlomení. Její podstatou je přístrojové měření mechanických změn při statickém zatížení stromu.

Tahová zkouška spočívá ve zjištění mechanického chování stromu. Strom je uměle zatížen pomocí lanového navijáku upevněného buď k jinému stromu, nebo k dostatečně těžkému vozidlu. Zatížení se provádí ve dvou na sebe kolmých směrech. Reakce stromu na toto zatížení se zaznamenává několika přístroji. Působící síla je měřena dynamometrem, vznikající deformace elastometrem a náklon kmene inklinometrem. Výsledkem této části je zjištění deformace a náklonu kořenového talíře při známé působící síle.

Při zátěžové analýze se pak pomocí speciálního softwaru (Treestab) a na základě digitální fotografie a změřených parametrů stromu (výška, šířka koruny) zjistí skutečná náporová plocha stromu a vyčíslí se síla, která na danou náporovou plochu působí při rychlosti větru 32 m/s. Výsledkem zátěžové analýzy je tedy kvantifikace síly působící na konkrétní strom při určité rychlosti proudění větru. Z takto zjištěných reálných údajů, a při znalosti materiálových vlastností dřeva, se vypočte skutečná odolnost stromu proti vyvrácení, zlomení a ukroucení kmene.

Akustický tomograf je jednou z nových metod nedestruktivního testování dřevin. Ten na základě umístění jednotlivých sond po obvodu kmene a poklepem kladívka na sondy, zvládne vykreslit poměrně přesně napadení dřeva. V programu se ukáže skrytá dutina i pokročilá hniloba. Díky programu a zadání parametrů stromu, lze získat i údaj o stabilitě stromu v daném bodě. Akustický tomograf je výborným pomocníkem při určování bezpečnosti stromů. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…