Rozpočet města Jablonec nad Nisou pro rok 2015

23.02.2015 21:31

Jablonečtí zastupitelé schválili většinou hlasů rozpočet města na rok 2015 v celkovém objemu 929 648 000 korun.

Rozpočet města Jablonec nad Nisou pro rok 2015
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Rozpočet je postaven tak, aby město Jablonec mohlo žít, vykonávat své základní funkce a žádnou zásadní újmu nepocítily ani příspěvkové organizace,“ okomentoval překládaný rozpočet náměstek pro ekonomiku Miloš Vele. Letošní rozpočet je sestavený jako schodkový, do příjmů jsou zahrnuty zůstatky z minulých let ve výši 116,2 milionu korun. Pro rok 2015 Jablonec neplánuje žádné další zadlužování. Na konci roku 2015 bude dluh města činit 165 milionů korun. Rozpočet předpokládá splátku 61 milionů korun včetně úroků.

„Městskou ekonomiku se v uplynulých letech podařilo stabilizovat, dosáhli jsme snížení dluhové služby i zvýšení provozního salda, tedy rozdílu mezi provozními příjmy a výdaji,“ okomentoval předložený rozpočet náměstek pro ekonomiku Miloš Vele. Dlouhodobě se daří splácet městský dluh, který koncem roku 2010 činil 455 milionů korun.“ dodal Vele.

Struktura rozpočtu

 

PŘÍJMY celkem

929 648 tis. Kč

VÝDAJE celkem

929 648 tis. Kč

Daňové

525 167 tis. Kč

Běžné

675 431 tis. Kč

Nedaňové

117 797 tis. Kč

Kapitálové

196 976 tis. Kč

Kapitálové

12 834 tis. Kč

Financování

57 241 tis. Kč

Transfery

122 605 tis. Kč

   

Financování

151 245 tis. Kč

 

Daňové příjmy

Výnosy z daní jsou základem příjmů rozpočtu. Za rok 2014 Jablonec obdržel na daňových příjmech o 17,4 milionů více, než za rok 2013. Největší nárůst byl u DPH, a to o 12,3 milionu korun. 

Do daňových příjmů patří i poplatky a příjmy z hazardu. Ty jsou pro rok 2015 plánovány ve výši 14 milionů korun, což je o 11,5 milionů korun méně než se vybralo v roce 2014. Pokles je způsobený ukončováním provozu výherních hracích přístrojů a terminálů v souladu s vyhláškou města č. OZV 4/2011.

Rozpočet města počítá pro rok 2015 s daňovými příjmy ve výši 525 167 tisíc korun.

V položce financování je zahrnut i zůstatek prostředků z minulého roku ve výši 116,2 milionu korun. V transferech se promítají dotace na výkon státní správy a činnost oddělení sociálně právní ochrany dětí, dotace od Úřadu práce na veřejně prospěšné práce, převod z FZÚB s využitím do infrastruktury města.

„Výdaje byly rozděleny tak, aby byly zabezpečeny všechny funkce chodu města a jeho rozvoj“, konstatuje vedoucí odboru ekonomiky Renata Vítová.

Největší výdajovou položkou jsou běžné výdaje, které zahrnují výdaje na provoz města, tj. opravu a údržbu majetku, neinvestiční nákupy, odpadové hospodářství, příspěvky městským organizacím a také rezervu města. Dále jsou to výdaje na bytové a nebytové hospodářství, půjčky z Fondu na zlepšení úrovně bydlení, na činnost městské policie apod. Nároky městské policie na rozpočet 2015 jsou z důvodu potřeby obnovy technického zařízení o 3,6 milionů vyšší než v loňském roce, tj. 28 milionů.

Rezerv je v roce 2015 vytvořeno pět

Běžné výdaje zahrnují i rezervy města v celkové výši 35 750 tisíc korun. Rezerv je vytvořeno celkem pět.

  1. Klasická rezerva města 10 milionů korun
  2. Rezerva spolufinancování 3 miliony korun (předfinancování a dofinancování dotačních akcí)
  3. Rezerva na opravy 25 milionů korun (na správu majetku, o uvolnění prostředků může operativně rozhodnout Rada města)
  4. Rezerva na krizové řízení 250 tisíc korun (vytvořena v souladu s krizovým zákonem)
  5. Rezerva na příspěvky 940 tisíc korun (nově vytvořená)

V rezervě na příspěvky jsou peníze určené na přidělování dotací z rozpočtu města na základě žádostí. „Tuto rezervu jsme vytvořili kvůli nejasnému výkladu novely zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Jakmile bude legislativně jasno a dojde k nastavení pravidel, budeme peníze z rezervy uvolňovat,“ vysvětluje náměstek Miloš Vele.

Splácení dluhu

Pro rok 2015 se v rozpočtu počítá se splacením jistin dlouhodobých úvěrů přijatých v minulých letech ve výši 57,2 milionu korun. Včetně úroků tato částka činí 60,9 milionů korun. Dluhová služba při takto sestaveném rozpočtu dle metodiky MFČR činí 7,84%.

Příspěvky komisí

Rozpočet počítá s rozdělením částky 7,3 milionu korun pro komise města (sportovní, kulturní, humanitní, sociální, výchovu a vzdělávání, prevence kriminality). Snížení o 6,1 milionů je způsobeno snížením příjmů plynoucích z hazardu. Projekt Jablonec nad Nisou bude letos podpořen částkou 2,9 milionu. Do kultury a kulturních zařízení město letos pošle 39 milionů, do sportu 23 milionů, do školství 75 mil. Kč (včetně investic).

Rozpočtový výhled

Zastupitelé se na svém zasedání zabývali i rozpočtovým výhledem na roky 2016 a 2017. „Při jeho sestavování jsme vycházeli ze skutečnosti let 2013 a 2014, dále návrhu rozpočtu 2015“, sdělila vedoucí odboru ekonomiky Renata Vítová. Výhled počítá s příjmovou stránkou ve výši 735 milionů korun v roce 2016 a 745 milionů v roce 2017.

Výdaje jsou naplánovány na 715 milionů v roce 2016 a 725 milionů v roce 2017 a budou se odvíjet i od získaných dotačních prostředků. „U běžných výdajů je s ohledem na skutečnost minulých období počítáno s částkou 610 milionů korun“, doplnil náměstek pro ekonomiku Miloš Vele. Na splátky jistin úvěrů je vyčleněno 57,3 milionu v roce 2016 a 32,2 milionu v roce 2017.

Tok financí do rozvoje se stále mírně zvyšuje

Také v roce 2015 se výše prostředků do rozvoje města mírně zvyšuje. Loni odbor rozvoje pracoval s rozpočtem rovnajícím se 126 milionům korun, letos už má k dispozici téměř 130,5 milionu. I v tomto roce bude k největším investičním akcím patřit zateplení ZŠ v Arbesově ulici a projekty v rámci IPRM. Tím dalším finančně nejnáročnějším projektem bude rekonstrukce objektu v ulici Za Plynárnou na azylový dům.

Tak jako v předešlých letech, i tentokrát zateplování základní školy zasáhlo několik městských rozpočtů. „Letos počítá oddělení investiční výstavby s dokončením „Arbesovky“ a pamatuje na něj v rozpočtu částkou 15,5 milionu korun. Celkově vyšly práce na víc jak 30 milionů korun, přičemž se nám podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 18 milionů korun,“ říká náměstek primátora Lukáš Pleticha, který má na starosti rozvoj města.

Téměř 16 milionů korun je v rozpočtu odboru rozvoje vyčleněno na rekonstrukci objektu v ulici Za Plynárnou, z něhož by v budoucnu měl být azylový dům, který nahradí ten dosavadní v Podhorské ulici, jenž nevyhovuje kapacitně, ani technicky. Na tuto přestavbu se městu podařilo získat dotaci z ROP NUTS II. Severovýchod ve výši 11 milionů korun.

Projekty v rámci Integrovaného plánu rozvoje města ve vymezené zóně Žižkův Vrch a okolí provázejí město už od roku 2008. „Letos nám zbývá dokončit obytný soubor Řetízková a otočka autobusu MHD a čekají nás opravy či výstavba chodníků, komunikací, parkovacích míst a kontejnerových stání v okolí sídliště v Nové Pasířské. Tyto projekty jsou vyčíslené na celkovou sumu 51,5 milionu korun, ale vydatně se na financování podílí dotace z EU,“ vysvětluje Pleticha s tím, že do integrovaného plánu se řadí také další hřiště za více jak 7 milionů korun, která tentokrát získají obyvatelé vnitrobloku ulic Budovatelů, Liberecká a Lipová.

Největší letošní dopravní stavbou odboru rozvoje bude rekonstrukce ulice Ladova od ulice Belgická po ulice Čs. armády a Pomněnkovou, kde se počítá s devítimilionovými výdaji. Komunikace ve velmi špatném stavu je nyní opatřená jen provizorním povrchem, jelikož zde v minulém roce SVS rekonstruovala kanalizační stoku a RWE vedení plynu. Částka 3,2 milionu korun zahrnuje dokončení úprav okolí přehrady, a to WC na Tajvanu, stabilizace břehu a vybudování přístupových schodišť u Slunečních lázní a opravy chodníků.

Drobnějšími položkami jsou práce v ulicích Vrkoslavická, Lesní či Belgická a na přípravě čtvrtého ramene kruhové křižovatky u průmyslového areálu v bývalém Liazu. „Pokračovat budeme také v rekonstrukcích v městské knihově i při opravách oken v radniční budově. Částku 1,4 milionu korun jsme určili v rozpočtu na výstavbu podzemních kontejnerů na separovaný odpad v předem vytipovaných lokalitách v centru města. Lokality budeme vybírat s ohledem na docházkovou vzdálenost, ale i na památkovou zónu, uložení sítí, atd.,“ připomíná Lukáš Pleticha.

Neopominutelný je též sedmimilionový příspěvek Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonec nad Nisou na rekonstrukci tramvajové trati spojující obě města, konkrétně na část od okružní křižovatky Tovární po konečnou u Tyršových sadů včetně výstavby víceúčelového objektu právě na konečné stanici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …