SOS hodinky už pomáhají břeclavským seniorům

07.02.2016 21:14

Tři desítky Břeclavanů už používají speciální zařízení, označované jako SOS hodinky. Ty jim poslouží k rychlému přivolání pomoci při vážných zdravotních problémech, nebo v případě, kdy se stanou obětí trestného činu.

SOS hodinky už pomáhají břeclavským seniorům
Foto: breclav.org
Popisek: Pohled na Břeclav

S nápadem poskytnout tuto formu pomoci samostatně žijícím seniorům a zdravotně hendikepovaným občanům přišel vloni velitel břeclavské městské policie Stanislav Hrdlička. „Dlouho jsme hledali řešení, jak ochránit tyto skupiny obyvatel. Nakonec se nám podařilo najít vhodné zařízení, které uživatele nijak nezatěžuje a přitom splňuje všechny technické požadavky,“ říká velitel břeclavských strážníků.

Pokud uživatel stiskne na hodinkách tísňové tlačítko, okamžitě se objeví hlášení na pultu centrální ochrany včetně přesných souřadnic místa, kde se zařízení nachází. Protože SOS hodinky fungují také jako mobilní telefon, strážník se s uživatelem pokusí spojit. „Pokud mu neodpovídá, přepne strážník zařízení na odposlech a slyší, co se děje v místě, odkud hlášení přišlo. Pokud se kontakt nepodaří navázat ani poté, vyjíždí na místo hlídka strážníků,“ popsal postup velitel Hrdlička.

Spolu s SOS hodinkami dostali jejich uživatelé také nové bezpečnostní zámky na vchodové dveře, ke kterým mají strážníci univerzální klíč a do bytu se tak dostanou bez problémů. V případě zdravotních problémů poskytnou bezodkladně první pomoc a přivolají záchrannou zdravotní službu. Strážníci mají s sebou tablet, ve kterém mohou záchranářům poskytnout výpis ze zdravotní dokumentace postižené osoby.

„Chci vyjádřit pochvalu a obdiv, tento projekt je vychytán do nejmenších detailů,“ ocenil projekt břeclavských strážníků náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Rudolf Zvolánek[HJI1] .

Spokojeni jsou ale především uživatelé tohoto zařízení, které zatím nemá v České republice obdoby. „V dnešní době, když jdu sama po ulici, tak mám strach z přepadení, mám i různé nemoci a tyto hodinky mi dodávají pocit bezpečí,“ pochvaluje si například Květoslava Hrbková.

„Těší mě, že se tento projekt ujal. Je to dobrá myšlenka, a protože je zájem o SOS hodinky velký, pořídíme v letošním roce další,“ slíbil starosta města Pavel Dominik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…