Semily: V muzeu se otevřela Půda plná hraček

21.05.2011 13:50 | Zprávy

V muzejním podkroví můžete za běžných okolností najít krásnou expozici etnografie, která představuje podkrkonošská řemesla, lidové kroje, nábytek, betlém rodiny Maiznerů nebo například dva soubory marionet.

Semily: V muzeu se otevřela Půda plná hraček
Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons
Popisek: Semily

 

Po dvou letech je však třeba vystavené exponáty očistit, ošetřit a prádlo šetrně vyprat. Proto expozici na určitý čas snímáme a na dobu, kterou potřebujeme k péči o sbírkové předměty, vám představíme hračky z našich sbírek. Výstavu Půda plná hraček slavnostně otevřela bývalá ředitelka knihovny Miroslava Vrbenská v rámci Muzejní noci 18. května.

„Samotnou mě překvapilo, kolik hraček se nám v průběhu tří desítek let, kdy tuto sbírku vytváříme, podařilo převzít do péče. Návštěvníci tak mají na několik měsíců jedinečnou možnost vidět stovky exponátů, které jsou jinak uloženy v depozitáři.“ řekla kurátorka výstavy Alena Hovorková.

A protože jsme v Semilech, ve městě, kde sídlil ústřední závod firmy Tofa, najdete v našich sbírkách hraček opravdu hodně. Vlastně, najdete jich celou plnou půdu. Představíme vám nejen dřevěné hračky a stolní hry z Tofy, ale i starší hračky našich babiček. Pokochat se budete moci panenkami porcelánovými i bakelitovými, dětskými pokojíčky a pokojíčky pro panenky rozličného stáří, kovovými hračkami, loutkami i houpacími koníky. Nechybí ani kočárky pro panenky, stejně jako plyšoví medvědi.

Několik exponátů nám zapůjčilo turnovské Muzeum Českého ráje z pozůstalosti Jany a Josefa Schejbalových. I to je krásná příležitost vidět vcelku vzácné muzejní kousky“ dodává ředitelka muzea Jana Hájková.

Součástí výstavy je i herna pro děti s dřevěnými kostkami a s výtvarnou dílničkou, ve které si děti mohou nakreslit svou vytouženou hračku a dopis orazítkovat naším speciálním razítkem, vytvořeným pro tuto výstavu. Kdo říká, že i v létě se nedají posílat dopisy Ježíškovi, že?

Výstava potrvá až do podzimu, do 20. října 2013.

Mgr. Jana Hájková

ředitelka MaPG

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: semily.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

20:27 Olomouc: Půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olom…