Stanovisko vedení města Hlučín k petici občanů na podporu dětského ranče

08.04.2017 14:42

S peticí na záchranu Dětského ranče Hlučín přišla letos v březnu skupina hlučínských občanů v čele s Drahomírem Stankem. Vedení města Hlučína oceňuje aktivitu lidí, kterým záleží na unikátním zařízení fungujícím na území města. Obává se ale, že petice vychází ze zkreslených a neúplných informací. Předkládá proto autorům i signatářům petice i dalším lidem, kteří se zajímají o dění ve městě, své stanovisko k celému problému.

Stanovisko vedení města Hlučín k petici občanů na podporu dětského ranče
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Město každoročně podporuje Dětský ranč dotacemi, které pravidelně převyšují částku 130 tisíc korun. Považuje totiž tento spolek za velmi prospěšný, vnímá ho jako unikátní zařízení, které svou existencí a záslužnou prací s handicapovanými dělá městu Hlučín dobré jméno. To je důvod, proč Dětskému ranči poskytuje výjimku, protože podle pravidel pro udělování dotací by je neměly dostávat organizace, které mají vůči městu dluh. Ranč obdržel v roce 2007 půjčku ve výši 700 tisíc korun, kterou se zavázal splatit do jednoho roku. Podařilo se mu to ale s různými prodlevami až v závěru loňského roku, tedy po devíti letech. Souhrnná výše úroků a pokuty z prodlení vyplývá ze smlouvy o půjčce, kterou město s Dětským rančem uzavřelo v roce 2007, a činí 3,5 milionu korun. Město si uvědomuje, že tato částka by byla pro Dětský ranč likvidační, proto její úhradu aktuálně nepožaduje. Zastupitelé měli dokonce zájem celou částku Dětskému ranči odpustit, a to na svém jednání letos v březnu. Vedení města mělo jedinou podmínku: a to že pokud spolek Dětský ranč Hlučín někdy v budoucnu ukončí svou činnost, nebude žádat finanční náhradu za zhodnocení městských pozemků. Pan Josef Dudek jako představitel Dětského ranče to ale odmítl, proto zastupitelé nemohli přistoupit k prominutí smluvní pokuty a penále, dluh tak nadále trvá.

Vedení města má za to, že Dětský ranč vybudoval svá zařízení vesměs za peníze donátorů, kteří je dávali s vědomím, že budou sloužit především potřebným dětem. Vzhledem ke struktuře spolku Dětský ranč ale není jasné, komu konkrétně by peníze za zhodnocení pozemků připadly. Navíc Dětský ranč na městských pozemcích vybudoval pouze budovy a stavby, které potřebuje ke své činnosti. Smluvně se zavázal, že je v případě ukončení činnosti odstraní a pozemky uvede do původního stavu. Vedení města se obává, zda by to v případě ukončení činnosti bylo vůbec v možnostech Dětského ranče. Lze spíše předpokládat, že město by mělo s lokalitou jen další výdaje.

Dětský ranč navíc žádá, aby mu město prodalo poměrně rozsáhlé pozemky pod budovami a v okolí za cenu 1 koruny za metr čtvereční. Město Hlučín ale pozemky na březích Hlučínského jezera takto prodat nemůže hned z několika důvodů: Jde o důležité pozemky, jež z části zasáhne plánovaný projekt sanace, rekultivace a revitalizace území štěrkovny, který by měl reálně začít v příštím roce a financovat ho bude ministerstvo financí. Pozemky jsou tudíž pro město strategické, a to jak pro období samotné sanace, tak poté pro další rozvoj celé rekreační oblasti. Proto není záměrem města prodat je a omezit tak nejen v současnosti, ale i do vzdálené budoucnosti možnosti města ovlivňovat další rozvoj této lokality, která navíc získá revitalizací na atraktivitě. Vedení města nepovažuje za vhodné přenechávat možnost vlivu na rozvoj lokality soukromému subjektu, který navíc už z podstaty své činnosti, a také dlouhodobě, vykazuje známky finanční nestability. A i kdyby vedení města změnilo tento záměr, bylo by povinno prodat pozemky už vzhledem k jejich významu minimálně za cenu odpovídající znaleckým posudkům. Tím by se Dětský ranč ocitl ve svízelné situaci, protože o pozemky by s velkou pravděpodobností projevily zájem komerční subjekty, které by nejspíše byly schopny nabídnout výrazně vyšší cenu. Skutečnost, že pozemky vlastní město, je tak v současnosti pro Dětský ranč jedinou zárukou, že je může využívat za výhodných podmínek, kdy výše nájmu je stanovena na částku 1 koruna za metr čtvereční za rok. Interpretace, že Dětský ranč je omezen v žádostech o dotace tím, že není vlastníkem pozemků, je mylná. Ze stejných dotačních titulů, ze kterých chtěl žádat podporu Dětský ranč, získaly dotaci například fotbalové kluby FC Hlučín nebo FK Darkovičky, které svá zařízení rozvíjejí také na pozemcích města. Podmínkou u těchto dotací je pouze smlouva o dlouhodobém pronájmu, a tu má Dětský ranč s městem uzavřenou.

Vedení města nemá žádný zájem na převzetí Dětského ranče, jak tvrdí autoři petice. Vstup do spolku, jehož struktura je neznámá a není jasné, kdo jsou jeho oficiální členové, nabízel starosta proto, aby Dětskému ranči město pomohlo zajistit dotace, ale také s ohledem na velké donátory, kteří v minulosti Dětský ranč podporovali. Ti se v závěru loňského roku obrátili na starostu města se svým stanoviskem. Jeho písemnou podobu poté v březnu adresovali také všem zastupitelům města. Podle jejich slov by účast města ve spolku byla garancí toho, že se s penězi dárců bude nakládat účelně a průhledně.

Vedení města sdílí s občany obavy o další osud Dětského ranče Hlučín nejen kvůli stanovisku donátorů, ale také proto, že se na starostu města letos v únoru obrátili zástupci jiného, veřejně prospěšného spolku, jimž podle jejich slov zakladatel ranče Josef Dudek nabídl spolek Dětský ranč k odkoupení za cenu 9 milionů korun. Touto informací je vedení města zaskočeno a utvrzuje ho v záměru neprodávat Dětskému ranči pro město strategické pozemky.

Město Hlučín má maximální zájem na tom, aby Dětský ranč dále fungoval a provozoval svou záslužnou činnost. Je proto připraveno nabídnout Dětskému ranči pomocnou ruku, ale nikoliv za podmínek, které by mohly město vážným způsobem poškodit. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…