Šternberk: Rukopis o dějinách města obsahuje 864 tištěných stran

28.10.2020 14:52

Město Šternberk bude mít detailně zpracované své dějiny. Rozsáhlému výzkumu se už téměř dva roky věnuje jedenadvacetičlenný odborný tým vedený Davidem Papajíkem z filozofické fakulty.

Šternberk: Rukopis o dějinách města obsahuje 864 tištěných stran
Foto: wikimedia.org/Miloš Hlávka
Popisek: Šternberk

Obsáhlý rukopis, čítající nyní 864 tištěných stran a 2 370 356 znaků s bohatou obrazovou přílohou, získá Šternberk v roce 2021. Konečný počet stran se může od aktuálního stavu lišit, a to na základě jazykové korektury a připomínek oponentů. S knižním vydáním se předběžně počítá v roce 2022.

Rok 2020 byl v rámci projektu Dějiny Šternberka jedním z nejdůležitějších: výzkum dospěl téměř do finále, autoři jednotlivých kapitol dokončili a předali své texty a do konce letošního roku budou probíhat korektury a shromažďování fotografických příloh. V roce 2021 dojde k úpravě rukopisu do definitivní podoby, finalizaci počtu obrazových příloh a dokončení přípravy knihy pro tisk.

Dějiny Šternberka doposud nebyly podrobně odborně zpracovány. Badatelský tým tak nejprve musel provést rozsáhlý výzkum pramenů, jejich rozbor a analýzu. V autorském kolektivu pracují nejen historici a archeologové z katedry historie, ale i odborníci z olomouckého vlastivědného muzea, Státního okresního archivu, archeologického centra, olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu a Masarykovy univerzity.

Projekt s názvem Dějiny Šternberka řídí pod vedením Davida Papajíka redakční rada, při čemž jednotlivá zkoumaná období dějin mají na starosti odborní garanti. „Kapitoly psané archeology garantuje Pavlína Kalábková, já garantuji starší dějiny, 19. století Michael Viktořík a 20. a 21. století Jana Burešová. Všichni jsme z katedry historie FF UP“, uvedl David Papajík, podle kterého se autorský kolektiv zavázal připravit pro město Šternberk rukopis v minimálním rozsahu 710 normostran textu s minimálně 50 stranami obrazových příloh.

„Je to pro nás atraktivní téma. Například jsou tradované informace o počátcích hradu a města Šternberka spojené s legendárním Jaroslavem ze Šternberka, zachráncem Olomouce a Moravy před tatarskými hordami v roce 1241. Dnes víme, že neexistoval. Z pozdějších majitelů města můžeme připomenout magdeburského arcibiskupa a litomyšlského biskupa Alberta ze Šternberka a jeho významné stavební aktivity ve 14. století. Z novějších dějin je pak pro Šternberk významná silná německá komunita stojící proti vzniku Československa v roce 1918. Vyjmenoval jsem tak jen několik témat, která ukazují, že celý projekt dějin Šternberka má daleko širší nadregionální přesah a význam,“ dodal David Papajík.

Obsáhlé dílo vzniká na základě dohody mezi Univerzitou Palackého a městem Šternberk, která byla podepsána na konci listopadu 2016. Historici zahájili svou práci počátkem roku 2017, odevzdání hotového rukopisu městu plánují na konec dubna 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.