Student gymnázia v České Třebové vybojoval bronz na Mezinárodní matematické olympiádě

23.08.2014 7:31

Nadaní čeští středoškoláci zabodovali na letošní Mezinárodní matematické olympiádě, která proběhla ve dnech 3. až 13. července v jihoafrickém Kapském Městě. Mezi nimi byl i Radovan Švarc z gymnázia Česká Třebová.

Student gymnázia v České Třebové vybojoval bronz na Mezinárodní matematické olympiádě
Foto: rodinnevylety.cz
Popisek: Česká Třebová

Po 16 letech se všem členům šestičlenné české reprezentace podařilo získat medaile. Z celkového počtu 101 zemí celého světa, které se této prestižní soutěže zúčastnily, se naše družstvo umístilo na 32. místě. Předcházející národní kola matematické olympiády podporuje Skupina ČEZ.

Mezinárodní matematická olympiáda je nejstarší soutěží svého druhu na světě, tento ročník byl již 55. Letos se soutěže zúčastnilo 560 soutěžících ze 101 zemí světa, včetně České republiky. Tu zastupovalo šest studentů středních škol, kteří se do Kapského Města probojovali z národního kola olympiády. Mezi celosvětovou konkurencí obsadili 32. místo, což je nejlepší umístění České republiky v posledních letech.

Medaile získalo všech šest členů naší reprezentace a dařilo se také Radovanu Švarcovi z Gymnázia Česká Třebová, který domů přivezl bronz. „Z úspěchu Radovana Švarce máme samozřejmě velkou radost. Jeho výsledky jsou mimořádné a opakované, je úspěšný ve více soutěžích jak v České republice, tak v zahraničí. Základy má samozřejmě z hodin matematiky na našem gymnáziu, ovšem k úspěchu velmi přispívá i jeho individuální příprava,“ oceňuje umístění studenta Josef Menšík, ředitel Gymnázia Česká Třebová.

Z drahého kovu se mohou radovat také středoškoláci Filip Bialas (Gymnázium Opatov, Praha 4 – bronz), Martin Hora (Gymnázium Plzeň – bronz), Viktor Němeček (Gymnázium Jihlava – bronz), Tomáš Novotný (Gymnázium Česká Lípa – stříbro) a Pavel Turek (Gymnázium Olomouc-Hejčín – bronz).

S výsledky celého družstva je spokojený i jeho vedoucí, docent Jaromír Šimša z Masarykovy univerzity v Brně: „Nepřivezli jsme sice zlato jako v loňském roce, zato jsme získali více medailí a každý z chlapců se může pochlubit oceněním. Navíc obsazení 32. příčky je největším úspěchem českého týmu za posledních 10 let.“

Česká republika se 124 body se umístila v první třetině z celkového počtu 101 zemí. První místo obsadili studenti z Číny, kteří získali 201 bodů. Na druhém místě skončily USA a na bronz si odvezli studenti Tchaj-wanu.

Studenti se do mezinárodního kola museli probojovat přes několik úrovní. Poslední, celostátní kolo, jehož generálním partnerem je i Skupina ČEZ, se konalo v Ostravě. „Jsme velice rádi, že se studentům v oblasti matematiky daří a snažíme se podporovat jejich zájem, protože tito studenti mají předpoklady ke studiu technických oborů, jejichž absolventy Skupina ČEZ ráda uvítá v řadách svých zaměstnanců,“ uvedl Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ. Skupina ČEZ podporuje Jednotu českých matematiků a fyziků a její soutěže dlouhodobě.

Společnost ČEZ v roce 2010 s organizátory matematických a fyzikálních olympiád uzavřela dohodu o pětiletém partnerství. Partnerství představuje především finanční podporu, která umožní kvalitnější organizaci soutěže, všeobecnou podporu koordinátorů a dosažení větší motivace soutěžících. Podpoře technického vzdělávání se ČEZ věnuje již od roku 1992. V rámci svého vzdělávacího programu Svět energie připravuje studijní materiály pro všechny typy škol, zapojuje své odborníky do výuky na vysokých školách, či vzdělává středoškolské učitele jak zajímavě a poutavě učit fyziku.

Více informací na www.kdejinde.cz, na http://www.facebook.com/PracevCEZu nebo na www.cez.cz/vzdelavaciprogram.

Ladislav Kříž, tiskový mluvčí Skupiny ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…