Studenti opět pomohou Brnu a Bratislavě svými návrhy

22.01.2018 11:30

Další ročník Mezinárodní studentské soutěže MUNISS, která v Brně funguje již od roku 2011, byl slavnostně zahájen ve Sněmovním sále Nové radnice. Do soutěže se zapojují studenti brněnských vysokých škol a Slovenské technické univerzity. Ceremoniálu, který uvedl náměstek primátora města Brna pro oblast Smart City Jaroslav Kacer, se účastnili čeští i slovenští studenti, zástupci univerzit, náměstkyně primátora Ľudmila Farkašovská i hlavní architektka města Bratislavy Ingrid Konrad.

Studenti opět pomohou Brnu a Bratislavě svými návrhy
Foto: brno.cz
Popisek: Brněnský magistrát

Soutěž si klade za cíl poskytnout studentům možnost využít své teoretické znalosti nabyté za dobu studií v praxi. Studenti navíc mohou vyzkoušet spolupráci v mezinárodním týmu či diskutovat s odborníky na vybraná témata. Město díky tomu získá nové pohledy a inovativní nápady týkající se vlastního rozvoje, a to v rámci širokého spektra oblastí díky zapojení různých univerzit a fakult. Mezinárodní spolupráce má pro naše města obrovský přínos, projekt MUNISS otevírá možnost podívat se prostřednictvím studentů na dané situace z nového a mnohdy zcela odlišného úhlu pohledu.

Ústředním tématem MUNISS 2018 je plánování v čase a osoba tzv. manažera lokality. „Studenti musí v pracích definovat využití území v horizontu 5, 10 a 15 a více let, dále se část práce musí věnovat ekonomické rozvaze a popisu fungování tzv. manažera lokality. Jedná se o osobu, která má danou lokalitu na starosti, zprostředkovává jednání mezi jednotlivými vlastníky pozemků v lokalitě a tím usnadňuje a urychluje její transformaci,“ vysvětluje náměstek primátora Jaroslav Kacer.

Na řadě jsou Kraví hora, Jižní centrum a Špitálka

Bratislavská radnice pokračuje v úspěšném loňském tématu a dále rozšiřuje návrhy na revitalizaci Obchodní ulice a okolí v centru města v souladu s konceptem Smart City. „Vedení města Brna zadalo studentům k navržení podobu a využití lokalit Kraví hora, Jižní centrum a Špitálka,“ uvedl Jaroslav Kacer. První dvě lokality jsou Brňanům dobře známé, nejzajímavější však studentům přijde právě ona poslední jmenovaná. Část areálu Tepláren Brno, a.s. se v budoucnu možná stane první chytrou čtvrtí v Brně. Na lokalitu se totiž kromě MUNISSu zaměřuje další zajímavý mezinárodní projekt RUGGEDISED, který patří do evropského programu Horizont 2020. Ten je založen na spolupráci s dalšími evropskými městy při tvorbě chytrých a odolných měst pro všechny. Brno v tomto projektu figuruje jako tzv. follower city. Cílem jeho zapojení je učit se od úspěšných měst a v budoucnu aplikovat jejich zkušenosti a znalosti v našem prostředí. „Výstupy z této soutěže se město bude zaobírat a případně je více rozpracuje, u lokality Špitálka mohou sloužit jako podklad pro mezinárodní ideovou urbanistickou soutěž,“ dodal Jaroslav Kacer.

Studenti budou v mezinárodních týmech na svých projektech pracovat do konce května letošního roku, kdy dojde k vyhodnocení soutěže a vyhlášení vítězů, tentokrát v Bratislavě. Spolupráce se studenty je v obou městech považována za velice prospěšnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…