Šumperk: Do oprav ve školách dalo město víc než dvacet milionů

05.09.2023 10:31 | Tisková zpráva

Ve znamení rekonstrukcí se nesly končící letní prázdniny v základních školách v ulicích Šumavské a 8. května. Do oprav město celkem investovalo více než dvacet a půl milionu korun.

Šumperk: Do oprav ve školách dalo město víc než dvacet milionů
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Problémy s vlhkostí by měly být v případě školy v ulici 8. května minulostí. Třetí a současně poslední etapa sanace vlhkého zdiva se letos zaměřila na vstupní jihozápadní a boční jihovýchodní křídlo budovy. Zrealizovala ji olomoucká firma ADAR ing., jež nabídla v soutěži nejnižší cenu - 14,2 milionu korun. V dalších letech by ještě měly projít rekonstrukcí šatny v suterénu školy.

O prázdninách obsadili stavbaři rovněž školu v Šumavské ulici. „Generálkou“ prošlo hygienické zázemí ve třech podlažích pavilonu C, určeného pro nejnižší ročníky. Kromě kompletní výměny obkladů, dlažby a sanitární keramiky se zde vybudovaly nová vzduchotechnika a také osvětlení s tím, že původní stropní světla nahradila nástěnná úsporná LED svítidla. Investice, kterou měla „na triku“ rapotínská firma Prumhor, si vyžádala 4,165 milionu korun.

„Mimo plánovanou rekonstrukci jsme museli souběžně vyřešit poškozené hlavní ocelové vodovodní potrubí, které se pokládalo před sedmačtyřiceti lety. Už před prázdninami došlo k jeho poruše a během ředitelského volna se provizorně spravilo. Prasklo ale v dalším úseku, takže jsme v části školy přistoupili k jeho výměně. Vodu do kuchyně, jež byla i o prázdninách v provozu, zajišťoval tzv. suchovod,“ uvedl vedoucí oddělení investic šumperské radnice Oto Sedlář. Podotkl, že výměnu hlavního přívodu vody provedla zdejší firma Tespo – Topenářské centrum za sto pět tisíc korun.

V nadcházejícím školním roce bude škola v Šumavské ulici i lépe vytápěná. Přerovská firma MERCON zde totiž nahradila již nefunkční systém měření a regulace vytápění novým, který umožní naprogramovat teplotu v učebnách a dalších prostorech podle aktuálních potřeb. „Díky novému systému budou užívané prostory rovnoměrně vytápěné, takže dojde rovněž ke snížení nákladů na vytápění. Ty například v loňském roce dosáhly částky 2,7 milionu korun,“ sdělil místostarosta Karel Hošek a dodal, že investice přišla na 2,165 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…