Šumperk: Město chtělo vědět, jak kraj podpoří kulturu

30.11.2020 9:31

Budou se peníze na dotacích rozdělovat rovnoměrněji než v předchozích letech? Bude kraj víc myslet na města a obce na severu? Můžeme se podílet na vytváření koncepce kultury v kraji? Tyto a mnoho dalších dotazů zodpověděl vedení města a šéfům kulturních institucí v Šumperku krajský radní Jan Žůrek, do jehož gesce spadá kultura.

Šumperk: Město chtělo vědět, jak kraj podpoří kulturu
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Na radnici se nejprve setkal s vedením města, starostou Tomášem Spurným a místostarostkou Martou Novotnou, i s řediteli kulturních institucí.

Starosta města seznámil Jana Žůrka s oblastí kultury ve městě, s rozsahem finančních prostředků, kterými město kulturu dotuje, ale také s největšími akcemi, jež jsou hojně navštěvované nejen místními obyvateli, ale lidmi ze širokého okolí i ze zahraničí. Vyjádřil také víru, že současné vedení Olomouckého kraje bude více myslet na města a obce na severu a zajistí tak spravedlivé a rovnoměrné rozdělování dotací.

„Děláme všechno proto, aby naše kulturní instituce žily, aby se mohly konat akce, které dělají Šumperk Šumperkem,“ uvedla místostarostka Marta Novotná, která podotkla, že s budoucí podporou kraje to bude mít město snazší.

„Olomoucký kraj momentálně patří mezi nejzadluženější kraje v České republice. Úsporná opatření roku 2021 se dotknou mnoha oblastí a také dotačních titulů, ale mohu vás ujistit, že podpora vašich kulturních institucí bude minimálně ve stejné výši jako v letošním roce,“ uklidnil přítomné ředitele Jan Žůrek. Zároveň sdělil, že by rád do kultury dostal více peněz také z nejrůznějších fondů Evropské unie.

Zdůraznil, že udělá vše pro to, aby kultura zůstala pro lidi dostupná. „Zároveň je třeba rozdělovat peníze z dotací tak, aby se dostaly tam, kde jsou opravdu potřeba. Velice mne například překvapilo, že zdejší divadlo má nejnižší dotace ze všech divadel v kraji,“ podotkl krajský radní.

Z radnice pak krajský radní zamířil přímo do jednotlivých kulturních organizací, aby si osobně prohlédl divadlo, dům kultury, Galerii Jiřího Jílka, kino a Městskou knihovnu T. G. Masaryka. Ocenil, že Šumperk žije kulturou, a navíc má potenciál přilákat na akce jako je festival Blues Alive, Klášterní hudební slavnosti, Džemfest nebo Mezinárodní folklorní festival veřejnost i z širokého okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny

7:17 Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny

Téměř třicet sedm let ležela pod kamenným podstavcem sochy V.I. Lenina, která stála v prostranství p…