Šumperk: Stavba parkovacího domu v Gagarinově ulici

13.09.2023 10:23 | Tisková zpráva

Koncem roku 2024 budou moci obyvatelé Gagarinovy ulice a přilehlých sídlišť při ulicích Bratrušovské a Kosmonautů zaparkovat svůj vůz v novém parkovacím domě. Výstavbu zahájí město letos na podzim

Šumperk: Stavba parkovacího domu v Gagarinově ulici
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

Součástí budou i tzv. smart technologie, které budou dávat obyvatelům informace o jeho obsazenosti. Rekonstrukcí projdou rovněž příjezdové komunikace a vybudují se tu nové podzemní kontejnery pro tříděný a domovní odpad.

Dvoupodlažní parkovací dům bude tvořit monolitický železobetonový sloupový skelet se železobetonovým stropem, který po obvodu doplní subtilní nerezová síť, treláž, jež vytvoří podporu pro růst popínavých rostlin. Do podzemního podlaží se bude vjíždět z Bratrušovské ulice, do prvního nadzemního z ulice Gagarinovy. Obě příjezdové komunikace projdou rekonstrukcí stejně jako chodníky, vybudována budou nová parkovací stání, podzemní kontejnery pro tříděný a domovní odpad a rovněž nová dešťová kanalizace.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

„V souvislosti s výstavbou parkovacího domu bude provedena přeložka plynu, počítá se také s kácením zeleně a následnými sadovými úpravami,“ uvedl vedoucí oddělení investic šumperské radnice Oto Sedlář. Doplnil, že součástí zakázky je i položení nových rozvodů veřejného osvětlení, optické sítě Smart City pro chytré parkování a nízkého napětí pro e-mobilitu.

Parkovací dům vybuduje olomoucká firma PSN & DS, která se v Šumperku v minulosti podílela na rekonstrukci autobusového nádraží. Ve výběrovém řízení podala nejnižší nabídku ve výši padesát a půl milionu korun. Do stavby by se měla pustit v září a dokončit ji příští rok v listopadu.

„Ještě před zahájením stavby se ve čtvrtek 31. srpna uskutečnilo v prostoru mezi domy v Gagarinově ulici setkání s občany v rámci projektu „Mobilní radnice“, na němž jsme je seznámili s harmonogramem prací. Chceme, aby obyvatelé byli připraveni na možná omezení v příštím roce a částečně již i v tom letošním,“ sdělil místostarosta Karel Hošek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…