Temelín: Traktoriádu nezastínila ani jubilejní Křivonoska

21.09.2020 12:09 | Zprávy

V Litoradlicích, místní části Temelína na Českobudějovicku, si v sobotu 19. září dali znovu po roce sraz majitelé historické zemědělské techniky, která dodnes brázdí pole v okolí stejnojmenné jaderné elektrárny.

Temelín: Traktoriádu nezastínila ani jubilejní Křivonoska
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

A tradiční Temelínskou traktoriádu nezastínila ani letošní jubilejní Veteran Rallye Křivonoska, jejíž 50. ročník se konal v sobotu jen o pár kilometrů dál ve stejnojmenném kempu u Hluboké nad Vltavou.

Zhruba třicet traktorů, od veteránů až po nejmodernější stroje, si na louku u Litoradlic přišly prohlédnout zhruba dvě stovky návštěvníků z celého okolí. Osmá Temelínská traktoriáda byla, stejně jako všechny její předchozí ročníky, součástí programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenský život obcí v této oblasti.

Traktoriádu zahájila v sobotu ve 13 hodin „spanilá jízda exponátů“ od litoradlické hasičské zbrojnice na okraj vesnice, kde už vyčkávali příjezd strojů diváci. „Tato akce vznikla spontánně a díky pravidelné podpoře temelínské elektrárny se z ní stala nová obecní tradice a velmi oblíbená a navštěvovaná událost. S Křivonoskou nesoutěžíme. Naše termíny se letos sešly náhodou a dokonce si myslím, že traktoriáda je i vhodným zpestřením programu pro návštěvníky veteránské rallye i její účastníky,“ uvedl Petr Macháček, první místostarosta Temelína a soukromě hospodařící zemědělec z Litoradlic. Připomněl, že mezinárodní soutěž historických motocyklů a automobilů Křivonoska se normálně koná v květnu. „Letos byla kvůli koronavirové pandemii přesunuta na září. Jen nevím, jestli to nějak pomohlo,“ pokrčil rameny Macháček.

V kempu na Křivonosce, následně v Českých Budějovicích a Hluboké nad Vltavou, se opravdu představily mnohé veteránské skvosty, na poli v Litoradlicích ovšem také. Mezi stroji, z nichž nejstarší byly vyrobeny v padesátých letech minulého století, byla nejčastěji zastoupena slavná značka Zetor. Nechyběl zde ale ani Bührer či Porsche. Ty a mnohé další „historické vytrvalce“ by bralo leckteré technické muzeum. „Jsou zde stroje, kterým do sedmdesáti let od výroby už moc nechybí. Všechny jsou ovšem provozuschopné a vesměs dodnes pracují na poli. Všechny do jednoho na místo přijely po vlastní ose, což ostatně i podmínkou účasti,“ konstatoval Macháček.

K opravdovým historickým skvostům, tematicky doplňující přehlídku traktorů, patřily jako každoročně dva zrekonstruované plně funkční stabilní motory Slavia a Triumph z dílen napajedelských Bratří Pařízků, které jsou dnes součástí sbírky Bohumíra Iry z Litoradlic. Stabilní, respektive stacionární, motor se využíval pro pohon různých stojících, tedy stabilních zařízení, jako například cirkulárky, vodního čerpadla, mlátičky obilí a jiných strojů. Jejich předchůdcem byla parní lokomobila (pozn.: nikoli lokomotiva).

Éra stabilních spalovacích motorů u nás skončila nástupem elektrifikace v padesátých a šedesátých letech, kdy došlo i k výraznému zlevnění elektromotorů. 

Obec Temelín, v jejímž katastrálním území je umístěna stejnojmenná jaderná elektrárna, se nachází přibližně šest kilometrů jihozápadně od Týna nad Vltavou. V jejích osmi místních částech, v Temelíně, Kníně, Kočíně, Lhotě pod Horami, Litoradlicích, Sedlci, Zvěrkovicích a Záluží, žije více než 860 obyvatel. Díky těsnému sousedství s elektrárnou a výhod z toho plynoucích je Temelín považován za jednu z nejbohatších obcí v republice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň 3: Plníme přání, vedle Škodalandu bylo dnes otevřeno diskgolfové hřiště

13:05 Plzeň 3: Plníme přání, vedle Škodalandu bylo dnes otevřeno diskgolfové hřiště

Absolutním vítězem participativního rozpočtu na Trojce se stal požadavek na vybudování diskgolfového…