Třebíč: Revitalizace Hrádku

16.04.2017 10:42

Městský park Masarykovy sady, respektive Hrádek, je stabilizovaným územím, jehož stav je již několik desítek let prakticky neměnný. Mezi poslední větší zásahy v území patří výstavba rodinného domu v západní části parku, demolice budovy Domu dětí a mládeže a výsadba lipové aleje. To, že park neprošel významnější rekonstrukcí, se nyní odráží na stavu cest, veřejného osvětlení a prvků mobiliáře, jež jsou mnohdy za hranicí své životnosti.

Třebíč: Revitalizace Hrádku
Foto: rep
Popisek: Třebíč

Rozpadající se lavičky, nefunkční odvodnění cest a celkově chybějící vybavenost parku nás přivádí k nutnosti jeho obnovy. Autor projektu revitalizace, Ing. Jan Lukášek, přistupuje k obnově parku citlivě se snahou potvrdit stávající řešení a posílit atraktivitu a rekreační funkci území. Cílem je navázat na zdařilou opravu Masarykovy vyhlídky a dále pokračovat komplexní revitalizací Hrádku. Využití parku jako jedné z mála podobně rozsáhlých ploch zeleně, kterou může město nabídnout, je uvažováno pro organizované i neorganizované akce, využití domácími i přespolními návštěvníky a návštěvníky památek.

Celé území lze rozdělit do několika funkčních částí. Pro návštěvníky parku je přitažlivá zejména jižní hrana s výhledy, na kterou ve východní části navazuje lesopark a cesta na Masarykovu vyhlídku. Nabízí se zde panoramatické výhledy na vnitřní město atraktivní pro turisty a fotografy. Autor tuto část doplňuje o novou vyhlídku v místě stávajícího skalního ostrohu nad ulicí Subakova. Základním kamenem projektu je obnova a doplnění stávající cestní sítě. Řada cest je ve špatném stavu, s vyjetými kolejemi od vozidel a s vymletými koryty od dešťové vody. Cesty parkem jsou navrženy převážně s mlatovým povrchem, pouze sklonité cesty budou vydlážděny kamennou odsekovou dlažbou s ohledem na životnost povrchové úpravy. Novinkou, která přispěje ke zvýšení bezpečnosti chodců v parku, je navržené veřejné osvětlení podél páteřní cesty až k Masarykově vyhlídce. Předmětem projektu je rovněž kompletní výměna mobiliáře spočívající v umístění nových laviček, odpadkových košů a lamp veřejného osvětlení. Městský mobiliář bude doplněn o piknikové stoly podél lákavé jižní stráně.

Nejrozsáhlejší část parku představuje centrální pobytová louka z jižní části ohraničená páteřní cestou s lipovou alejí. Tato část parku díky své rozsáhlé volné ploše nabízí široké možnosti pro volnočasové využití od posezení v trávě až po pořádání organizovaných akcí. Ve východním cípu louky bude umístěn herní prvek přírodního charakteru ve formě seskupení syenitových balvanů. Nepříliš využívaná plocha za židovským hřbitovem může být nabídnuta majitelům psů jako venčící louka. 

hradek

Poté, co došlo k demolici konstrukčně i morálně zastaralé budovy Domu dětí a mládeže, je zřejmé, že organizátorům společenských akcí chybí základní vybavenost. Pořadatelé dříve hledali zázemí a úkryt právě v odstraněné budově. To byl jeden z důvodů, proč byl park po dlouhých úvahách doplněn o dva nové prvky, kterými jsou objekt zázemí a parkoviště. Objekt zázemí je navržen ve formě jednoduchého kvádru s dřevěným obkladem. Součástí tohoto objektu je přístřešek, kam se budou moci ukrýt návštěvníci parku při nepřízni počasí. Objekt je umístěn v místě bývalé kotelny s ohledem na minimalizaci zásahu do volné plochy parku a využití stávajících přípojek inženýrských sítí. V objektu bude umístěno WC ženy, WC muži, WC invalidé, technická místnost a místnost pro pořadatele akcí, ve které bude možné připojit počítač, audiotechniku a jiná drobná elektrická zařízení. Na základě podnětu obyvatel zde bude umístěn i přebalovací pult.

Území sousední židovské čtvrti poskytuje jen velmi omezené možnosti k odstavení vozidel. Z tohoto důvodu se doprava v klidu přelévá do okolních ulic a přilehlých lokalit, mezi něž patří zejména ulice Hanělova pokračující příjezdovou komunikací na Hrádek. Přitom minimum vozidel zde parkuje v souladu se zákonem o provozu na pozemních komunikacích. Záměrem je nabídnout místním, pořadatelům akcí a především návštěvníkům parku a židovského hřbitova legální plochu k odstavení jejich vozidla. Parkoviště bylo umístěno v jinak obtížně využitelné ploše mezi ploty zahrad a příjezdovou komunikací protínající park. Umístění při okraji parku, ačkoliv se jedná o zábor zeleně, se jeví jako jedno z možných řešení. Parkoviště bude provedeno s povrchy parkového charakteru. Parkovací stání budou opatřena povrchem ze zatravňovací dlažby, příjezdová komunikace je uvažována dlážděná z kamenné odsekové dlažby.

Nezbytnou součástí revitalizace bude oprava kamenných opěrných zdí, které se v řadě míst rozpadají a neplní svoji statickou funkci. Zeleň bude na základě odborného posouzení revitalizována, neperspektivní dřeviny budou odstraněny a budou nahrazeny novou výsadbou. V reakci na obavy místních obyvatel o bezpečnost v lokalitě bude v blízkosti veřejných WC s přístřeškem navrženo umístění kamery městského kamerového dohledového systému a celý objekt zázemí bude v provedení odolném proti vandalismu. Věříme, že revitalizace parku svojí měrou přispěje ke zvýšení kvality života ve městě a nabídne obyvatelům města možnost trávení volného času v příjemném přírodním prostředí.

Ing. arch. Petr Ondráček

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

16:31 Vsetín: Příběhy našich sousedů ve Vsetíně

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt neziskové organizace Post Bellum pro žáky osmých a devá…