Třeboň: Kompostéry k rodinným domům v roce 2015

08.03.2015 13:31

Město Třeboň navazuje na akci z předloňského roku, která se setkala s velkým zájmem a pozitivními reakcemi občanů, a i letos nabízí občanům možnost bezplatného zapůjčení kompostéru k rodinnému domu se zahradou.

Třeboň: Kompostéry k rodinným domům v roce 2015
Foto: trebon.cz
Popisek: Třeboň

Kompostér je nádoba, pomocí které je možné rostlinné zbytky ze zahrad a domácností zpracovat přímo na vlastním pozemku a přispět tak ke snížení podílu bioodpadu ve směsném komunálním odpadu, který končí na skládkách. Kromě toho, že skládkováním bioodpadu se snižuje životnost skládky Stráž, rozkládající se bioodpad způsobuje také nestabilitu skládky (propadání) a vznik skleníkového plynu metanu.

Podíl biosložky v komunálním odpadu je stále přibližně 40 %, přičemž platná legislativa nařizuje postupně snižovat jeho podíl na minimum a za neplnění těchto podmínek hrozí od 1.1.2015 vysoké pokuty. Přitom rostlinné zbytky je možné relativně snadno a efektivně zpracovat a poté využít v místě jejich vzniku. Občanům, kteří se chtějí do kompostování na svých zahradách zapojit, nabízí město v letošním roce k bezplatnému zapůjčení dalších 100 ks kompostérů.

Město se připojilo k účasti v projektu Svazu měst a obcí Jihočeského kraje (SMOJK) „Domácí kompostování v Jihočeském kraji“, který bude podpořen z Operačního programu životní prostředí. Spoluúčast města na projektu je 10 %. Kompostéry budou po dobu udržitelnosti (5 let) ve vlastnictví SMOJK. Po ukončení udržitelnosti budou bezplatně předány do vlastnictví města a následně do vlastnictví občanů.

Kompostér má objem 900 l, váží 25 kg a je vyroben z odolného recyklovaného plastu. Nádoba kónického tvaru nemá dno (z důvodu volného styku s půdou a přístupu mikroorganismům, červů a žížal). Je opatřena víkem s otočným ventilem pro regulaci prostupu vzduchu, horními dvířky umožňujícími pohodlné plnění, spodními a bočními dvířky pro vyjímání kompostu zespodu a ze všech stran a otvory po celém obvodu sloužícími k provzdušňování. Kompostéry budou předávány v nesmontovaném stavu.

Podmínkou pro zapůjčení kompostéru je trvalé bydliště v Třeboni. Kompostéry budeme zapůjčovat pouze k rodinným domům (nikoli do zahrádkářských kolonií), přednostně žadatelům, kteří zatím nemají od města zapůjčený kompostér. Poskytnuty budou při splnění následujících kroků:

Zájemce předloží žádost na adresu odboru rozvoje a investic města Třeboně, Palackého nám. 46/II, 379 01 Třeboň, případně emailem na adresu: martina.juzova@mesto-trebon.cz. Žádosti budou přijímány do 20.03.2015. Formulář žádosti najdete na webových stránkách města v sekci tiskopisy - odbor rozvoje a investic nebo na podatelně městského úřadu.
Zájemce bude krátce proškolen o správném postupu kompostování a uzavře s městem Třeboň příslušnou smlouvu o výpůjčce kompostéru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestotrebon.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…