Třeboň varuje před klíšťaty. Paří k rizikovému regionu

15.04.2016 19:05

V roce 2015 onemocnělo klíšťovou encefalitidou 351 obyvatel České republiky a hlášená byla i dvě úmrtí. Země si tak v rámci EU drží smutné prvenství v počtu případů této závažné choroby. A to i přes meziroční pokles způsobený zřejmě počasím, které loni klíšťatům nepřálo. Jihočeský kraj zůstává v rámci republiky nejvíce zasaženým regionem. Jižní Čechy jsou dlouhodobě známé vysokým výskytem klíšťové encefalitidy.

Třeboň varuje před klíšťaty. Paří k rizikovému regionu
Foto: Třeboň
Popisek: Třeboň

Když pracovníci Krajské hygienické stanice sečetli čísla za loňský rok, zjistili, že se mnoho nezměnilo – region zůstal s 10,4 případu na 100 tisíc obyvatel i v roce 2015 na špici. V kraji loni hygienici zaznamenali 66 případů klíšťové encefalitidy, tedy o dva více než v roce 2014. Nejvíce nakažených bylo registrováno na Českobudějovicku (20 lidí) a Táborsku (12 lidí). Nejčastěji infikovaná klíšťata přenesla nemoc na lidi ve středním věku. V Jižních Čechách naštěstí nákaze nikdo nepodlehl.

Jihočeši nebezpečí hrozící od klíšťat vnímají. Důkazem je to, že proočkovaných proti „klíšťovce“ jich je 35 procent, nejvíce z celé republiky. Tento podíl o více než 11 procent překonává celostátní průměr. Lidé v regionu jsou tak z tohoto hlediska vůbec nejzodpovědnější, těsně za nimi zůstávají obyvatelé Prahy, kterých je očkovaných 33 procent.

Počet nákaz není nejvyšší uprostřed léta, jak se mnozí domnívají, protože parno a sucho klíšťatům nedělá dobře. Riziko nejvíce stoupá na konci jara a začátku léta a potom na začátku podzimu. Očkovat se můžeme po celý rok, ovšem před začátkem sezony je to z hlediska prevence nejvhodnější. Vakcína se aplikuje u praktického lékaře nebo v očkovacích centrech. Hradí si ji zájemce (cena je asi 800 korun za dávku), zdravotní pojišťovna mu však na ni přispěje. Přehled o výši příspěvku jednotlivých pojišťoven je vedený na webu www.pozorkliste.cz, který poskytuje také informace o výskytu klíšťat a užitečné tipy. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…