Trutnov: Studenti z programu DofE vyhráli cenu za expedici

28.03.2023 14:51 | Tisková zpráva

Dovednost, pohyb a dobrovolnictví, to jsou tři oblasti, ve kterých musí být aktivní všichni účastníci mezinárodní ceny DofE, neboli The Duke of Edinburgh’s International Award. V Trutnově ji absolvují studenti již od roku 2014. Nyní navíc vyhráli cenu za povedenou expedici na téma Respekt.

Trutnov: Studenti z programu DofE vyhráli cenu za expedici
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

V Středisku volného času, Trutnov, které je jedním ze tří center DofE v Trutnově, byli oceněni úspěšní studenti tohoto programu. Tzv. bronzovou úroveň mezinárodní ceny zakončili expedicí, a právě video, natočené z této expedice, vyhrálo soutěž na téma Respekt, kterou vyhlásila společnost GasNet, s. r. o. Mezi úspěšnými účastníky expedice byli Klára Vymetalová, Veronika Holubcová, Linda Kudelková a Matyáš Stolín.

Jejich expedice spočívala v zdolání více než 40 skalních vrcholů v Adršpachu a Teplických skalách během dvou dnů. „Jsem na naše studenty velmi pyšný. Absolvování jakékoliv úrovně DofE spočívá v seberozvoji a sebevzdělávání a je založeno na energii, píli a cílevědomosti mladých lidí. S nadsázkou řečeno je to nakopává k aktivitám, které by jinak sami ani nepoznali,“ chválí poslání ceny Josef Khol, ředitel SVČ, Trutnov.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí

Kancelář DofE funguje na SVČ už od roku 2014. Před nedávnem byly další kanceláře zřízeny také na Střední průmyslové škole Trutnov a Vyšší odborné zdravotnické a Střední zdravotnické škole Trutnov, všechny na programu spolupracují. Účastníci Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu ve věku od 14 do 24 let se pravidelně a dlouhodobě věnují třem oblastem, a to dovednosti, pohybu a dobrovolnictví, a na závěr absolvují s týmem expedici v přírodě.

Takto mohou postupovat do třech úrovní - bronzové, stříbrné a na závěr zlaté. „Například v Trutnově v oblasti dobrovolnictví naši žáci spolupracují s Domovem pro seniory, psím útulkem, docházejí pomáhat do RIAPSU, azylového domu apod.,“ popisuje aktivity Iva Horná, vychovatelka z trutnovské zdravotnické školy.

Absolventi ceny DofE získají kromě mnoha zkušeností a zážitků především prestižní certifikát, který jim pomůže zejména v zahraničí při získání stipendií či přijetí na univerzitu nebo vysokou školu. „Energie a nadšení, které do projektu mladí investují, jsou obdivuhodné. Přeji všem, kteří do výzvy DofE vstoupí, hodně trpělivosti, silnou vůli a vytrvalost, které je dovedou do cíle. Získané zkušenosti a dovednosti se jim budou hodit v budoucím životě,“ dodává Tomáš Hendrych, místostarosta města Trutnova.

Zájemci o zapojení do ceny DofE mohou kontaktovat jakoukoliv z trutnovských kanceláří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

7:17 Litoměřice: Nefunkční čerpalo vytáhli ze studny na Mírovém náměstí hasiči

Profesionální hasiči z litoměřické stanice a pracovníci technických služeb města vytáhli nefunkční č…