Trutnov ekologizuje městskou hromadnou dopravu

03.07.2018 8:34

Od letošního podzimu budou po trutnovských ulicích jezdit zcela nové autobusy MHD, a to čtyři elektrobusy a tři vozidla na CNG. Město podepsalo smlouvu se společností ARRIVA Východní Čechy, a. s., jejímž předmětem je zajištění provozu MHD do konce roku 2027 a kompletní obměna vozového parku.

Trutnov ekologizuje městskou hromadnou dopravu
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Obyvatelé Trutnova se mohou těšit na zcela nová a ekologičtější vozidla městské hromadné dopravy. Město podepsalo smlouvu se společností ARRIVA Východní Čechy, a. s., která vybuduje dobíjecí stanici tak, aby po Trutnově mohly jezdit čtyři elektrobusy a dále tři autobusy na CNG. Díky 85% evropské dotaci tak dojde ke kompletní obměně vozového parku MHD za částku téměř 83 milionů korun. Trutnov bude teprve druhým městem s tak moderním MHD v Královéhradeckém kraji.

„Požadovali jsme, aby všechny vozy byly nízkopodlažní, aby byly vybaveny klimatizací a měly GPS nebo obdobné zařízení umožňující jejich sledování a lokalizaci, což využijeme v naší nové městské mobilní aplikaci. Cestující poznají hlavní rozdíl ve vzhledu a tichosti vozidel,“ říká Ivan Adamec, starosta města Trutnova.

Aby město zajistilo hromadnou dopravu dle potřeb jeho obyvatel, bude v průměru doplácet cca 13 milionů korun ročně. Zároveň bude navýšen počet spojů a upraven jízdní řád. „I přes modernizaci a ekologizaci dopravy nedojde ke zdražení jízdného. Naším cílem je zvýšit zájem lidí o přepravu pomocí MHD a zvrátit klesající trend. Například v roce 2016 přepravila městská hromadná doprava téměř 1,8 milionu osob,“ vysvětluje Ivan Adamec. Další novinkou pro cestující bude možnost platit jízdné bezkontaktní platební kartou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…