Turnov: Geopark Český ráj obhájil značku UNESCO

19.03.2022 18:05 | Tisková zpráva

Komise Globálních geoparků UNESCO jednomyslně rozhodla udělit Geoparku Český ráj tzv. „zelenou kartu“ a geopark se tak může po další 4 roky prezentovat titulem: Globální geopark UNESCO.

Turnov: Geopark Český ráj obhájil značku UNESCO
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Kontrola plnění kritérií pro členství v této síti proběhla v říjnu 2021, kdy Český ráj navštívila a hodnotila komise vyslaná sekretariátem Globálních geoparků UNESCO. Revalidace značky probíhá každé 4 roky a komise uděluje zelenou, žlutou a červenou kartu. Při udělení žluté karty má geopark dva roky na nápravu nedostatků v plnění podmínek pro členství v síti Globálních geoparků UNESCO a červená karta znamená nevratný krok, kterým je vyloučení ze sítě.

Geopark UNESCO Český ráj je jediným z devíti geoparků v České republice, který pro své výjimečné geologické, přírodní, historické a kulturní hodnoty byl v roce 2015 zařazen do tohoto prestižního seznamu. V současnosti se ve 44 zemích světa nachází celkem 169 geoparků UNESCO.

Geopark obdržel od komise Globálních geoparků UNESCO několik doporučení pro zlepšení činnosti, mimo jiné posílit zapojení do aktivit Globální sítě geoparků a Evropské sítě geoparků podporujících mezinárodní hodnotu území prostřednictvím partnerství s Globálními geoparky pod záštitou Globálních geoparků UNESCO. Pro geopark je přínosné, když se zařadí do celosvětového kontextu a inspiruje návštěvníky k prozkoumání globálních geoparků UNESCO v jiných oblastech.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69689 lidí

Další doporučení se týká vypracování strategie partnerství, která obsahuje metodiku a kritéria pro to, jak se stát partnerem Geoparku UNESCO Český ráj. To platí především pro ubytování, stravování, poskytovatele dopravy, poskytovatele služeb a výrobce lokálních produktů, ale není omezeno jen na výše uvedené. Komise doporučila zajistit, aby tým geoparku a rozpočet měly odpovídající zdroje a aby bylo zajištěno udržitelné řízení území, což je v současné době pro neziskovou organizaci nelehký úkol.

Geopark UNESCO Český ráj o rozloze 833 km2 spravuje nezisková společnost Geopark Český ráj o. p. s., která získává finanční prostředky na činnost z dotací od tří krajů na jejichž území se rozkládá: Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského a od měst Turnov, Nová Paka a Jičín.

Blanka Nedvědická
ředitelka Geoparku Český ráj, o. p. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

20:27 České Budějovice: O voličský průkaz požádalo zatím 535 občanů

Žádosti o vydání voličského průkazu přijímá matriční úřad, oddělení evidence obyvatel, v přízemí bud…