Turnov: Radní schůzovali i o prázdninách

14.07.2013 13:51

Pro své jednání měli v pondělí 12. srpna 2013 turnovští radní připraven obsáhlý program a v jeho průběhu přijali řadu významných rozhodnutí a usnesení.

Turnov: Radní schůzovali i o prázdninách
Foto: virtualczech.cz
Popisek: Náměstí v Trutnově

Jako již tradičně přinášíme přehled toho nejzásadnějšího a nejzajímavějšího, co a s jakým výsledkem bylo projednáno:

· Byly vyřešeny nejrůznější majetkové záležitosti – pronajaty pozemky a nebytové prostory, zřízena věcná břemena, stanoveny ceny za výkup pozemků, schváleny směny pozemků.

· Radní trvají na svém rozhodnutí prodat bývalou restauraci Šetřilovsko včetně roubenky a pozemku pod bývalou ubytovnou za minimální kupní cenu 3,5 milionu korun.  Schválit prodej za těchto podmínek navrhnou zastupitelům.

· Střechu hřbitovního domku na Mariánském náměstí bude opravovat za cenu 524 235 korun včetně DPH firma PENTAGON1 Stanislava Záhona. Předložil nejvhodnější nabídku.

· Budovu základní školy v Alešově ulici zateplí a dispoziční úpravy uvnitř provede společnost Spiders z Liberce za téměř pět a tři čtvrtě milionu korun s daní z přidané hodnoty. Její nabídku vyhodnotili radní jako nejlepší. Rozpočet akce byl ve výši 7,2 milionů a město na ni získalo dotaci z programu Zelená úsporám ve výši až 2,3 milionu.

· Město by rádo umožnilo lidem průchod z ulice 5. května do parku za letním kinem. K tomu ale potřebuje vykoupit pozemky ve Františkánské zahradě. Radní vyslechli informaci o odkupu a doporučí zastupitelům s ním souhlasit.

· Na podzim bude na několika místech překopána Skálova ulice. Firma Pamico do ní bude ukládat přípojky k  optickému kabelu už v minulosti položenému. Radní uložili odboru správy majetku a dopravnímu, aby byly důsledně kontrolovány tyto stavební práce. Dláždění ulice i chodníků musí zůstat jako nové. Firma Pamico to bude garantovat celých pět let.

· Radní povolili skácet tři vzrostlé stromy v „přírodní zahradě“ budoucí nové Waldorfské mateřské školy. Podle projektu a doporučení komise pro životní prostředí.  Krásná jabloň v místě plánovaného parkoviště a několik dalších stromů však bude zachováno a mnoho dalších nových dřevin vysazeno. Protože se jedná o zahradu „přírodní“, podávalo na ni město žádost o dotaci a uspělo.

· Rada města byla informována o přípravných pracích na nové kompostárně. Chystaná změna zákona o ovzduší si vynutila, aby město stávající „komunitní“ kompostárnu zásadně přebudovalo. Nepodléhá totiž zákonu o odpadech a průběh a produkt kompostování není nijak zákonem vymezen. Více jak dva roky starý projekt na klasickou technologii počítal s náklady 16 milionů. Využití nové technologie však umožní náklady o mnoho snížit. Pokud město uspěje se žádostí, může získat až 5 milionů dotaci. Zbývající náklady lze pokrýt účelovými prostředky od společnosti EKO-KOM. V ideálním případě tak nebudou muset být použity prostředky z rozpočtu města.  Realizace kompostárny je naplánována na podzim roku 2014.

· Byly projednány připomínky města k Zásadám územního rozvoje Libereckého kraje a doporučeno schválit je na zasedání zastupitelstva. Jedná se o to, aby se v materiálu Libereckého kraje při řešení silnice R35 už neobjevil tunel pod Výšinkou, naopak byl do něj navíc zahrnut obchvat na Semily a aby mohlo město z návrhu svého územního plánu odstranit rezervu pro koridor kapacitní silnice S5 v blízkosti Maškovy zahrady.

· Propojení telefonních ústředen a systémů elektronické ostrahy, pořízení razítek, ověření listin a další nutné záležitosti související se sloučením dvou školských subjektů do MŠ a ZŠ Sluníčko, Turnov, Kosmonautů 1641, bude stát více než sto tisíc korun a nákup a odborné položení koberců do dvou tříd dalších téměř sedmdesát tisíc korun. Finanční prostředky bude škola čerpat z rezervního fondu.

· Rada vyslechla informace o stavu instalace nových měřičů rychlosti. Situace není jednoduchá, proto má starosta za úkol jednat s firmou AŽD Praha o dodatku ke smlouvě. Ten by měl vyřešit urychlené dodání počítačové aplikace pro hromadné zpracovávání přestupků, instalaci radarů ve Ktové, kterou zatím blokují místní obyvatelé, vyřešení majetkových vztahů k přípojkám elektřiny, odstranění sloupů a kamer po ukončení nájemní smlouvy s majitelem původních měřičů a případné sankce při nedodržení sjednaných termínů.

· Pavilon bývalého dětského oddělení v turnovské nemocnici se rozšiřovat a modernizovat nebude. Důvodem jsou vysoké plánované investiční náklady a mnoho otazníků nad jeho budoucím využitím.  Rada odsouhlasila ukončení smlouvy o spolufinancování projektu a tím jej zastavila.

· V areálu nemocnice bude revitalizována zeleň. Práce za více než dva miliony provede ostravská firma Petr Vykrut – zahradnické práce. Smlouva může být uzavřena.

· Radní vzali na vědomí rezignaci Ing. Tomáše Slámy na funkci jednatele Panochovy nemocnice Turnov, s.r.o. Do doby nového výběrového řízení nebo vyřešení případného spojení nemocnice s jiným subjektem jmenovali jednatelem stávajícího náměstka MUDr. Martina Hrubého.

· Restaurační a cateringové služby v budově Střelnice bude zajišťovat společnost KML Catering Prague Milana Knoblocha. Uspěla ve výběrovém řízení. Provoz tak bude obnoven od poloviny září.

· 1. září skončí ve své funkci dosavadní jednatel Kulturního centra Turnov, s.r.o. MgA. Lukáš Hajn. Nový jednatel vzejde z výběrového řízení, které se uskuteční v pondělí 19. srpna. Kulturu v Turnově chce řídit celkem 12 zájemců.

· Kronikářkou města byla jmenována Mgr. Alžběta Kulíšková z Muzea Českého ráje.

· Rada města se usnesla, že městský znak nepatří na nejrůznější komerční materiály a informační plakáty. Proto neschválila žádost společnosti Unisoft Bílé Poličany.

Rada města se sejde ke svému mimořádnému jednání v pondělí 19. srpna. Měla by ukončit výběr nového jednatele Kulturního centra Turnov jeho jmenováním a vyhlásit výběrové řízení na dodávku počítačů a software pro ZŠ Skálova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trutnov.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …