Týn nad Vltavou: Vodní park Hlinky - místo pro relaxaci

16.09.2018 13:48

Pod Hlineckým sídlištěm vznikla už v roce 2017 soustava vodních prvků. Tento prostor se stal vycházkovým cílem pro sídliště a místem vhodným pro odpočinek v krásné přírodní lokalitě.

Týn nad Vltavou: Vodní park Hlinky - místo pro relaxaci
Foto: tnv.cz
Popisek: Týn nad Vltavou

Město Týn nad Vltavou zajistilo regeneraci prostoru pod Hlineckou nádrží.  Součástí projektu byla výstavba tůně zachycující srážkové vody přiváděné  od komunikace II/105. Při velkých deštích zde vznikal problém s přívaly vody, které podmáčely celý pozemek, poškozovaly břehy potoka a ohrožovaly objekty v Jiráskově ulici. Tato tůň není proto konstruována pouze jako přírodní vodní biotop, ale současně jako retenční nádrž. V místě původního trubního napájení bočního rybníčku, tzv. klauzury, vznikl potok. Klauzura je velice starou strukturou, zaznamenanou již na mapách stabilního katastru z roku 1828, sloužila kdysi pravděpodobně jako zásobárna vody pro hospodářská stavení v Pekle. Potok je napájen bočním hradítkem z vývařiště pod hlavní hrází a může sloužit i k dětským hrám, pouštění lodiček nebo stavění mlýnků.  Klauzura, která byla vyčištěna, si díky stínu lesa  udržuje velice chladnou a čistou vodu. Při své hloubce přes 2 m může být využita i ke koupání.  Celý prostor byl z vytěženého materiálu terénně přetvarován tak, aby byl průchodný v několika směrech a hlavní plochy byly zatravněny. Lokalita byla také doplněna výsadbou keřů, stromů a v plánu je instalace  mobiliáře.

Úpravy jsou součástí projektu Vodní biotop Hlinky, podpořeného z Programu péče o krajinu Ministerstva životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.