Týn nad Vltavou: Zabezpečení svahových nestabilit v Podskalí bude dokončeno do podzimu

17.03.2019 15:55

Projekt sanace je kombinací několika technologií. Po odstranění vegetace a volných částí svahu jsou instalovány vysokopevnostní sítě někde doplněné trojdimenzionální matrací, stabilizovány některé velké bloky injektáží či podezdívkou.

Týn nad Vltavou: Zabezpečení svahových nestabilit v Podskalí bude dokončeno do podzimu
Foto: tnv.cz
Popisek: Týn nad Vltavou

Vše je jištěno cca 2 m dlouhými kotvami, jejichž vrtání a instalace je poměrně náročná. Na mírnějších svazích bude uplatněna technologie biopásů, které chrání svah proti erozi, jsou příznivé z hlediska zadržení vody a udržení vegetace na jinak nepříznivých stanovištích.

Název projektu: Zabezpečení skalního svahu – Podskalí, Týn nad Vltavou
Číslo projektu: CZ.05.1.24/0.0/0.0/17_062/0005917

V plném proudu jsou sanační práce na zabezpečení svahových nestabilit v Předním a Zadním Podskalí realizované v rámci projektu Zabezpečení skalního svahu – Podskalí, Týn nad Vltavou, podpořeného z Operačního programu životní prostředí. Jeho hlavním cílem je eliminovat rizika spojená s nestabilními částmi svahů a skal, které hrozí zřícením. Po očištění svahů bylo zjištěno, že v některých místech se jedná o skutečné velké bloky, které by mohly způsobit značné materiální škody či ohrožení zdraví a životů. Ačkoli se zásah po odstranění vegetace jeví jako příliš radikální, ukazuje se jako více než oprávněný. I relativně malý kámen, uvolněný z velké výšky představuje značné nebezpečí. Projekt sanace je kombinací několika technologií. Po odstranění vegetace a volných částí svahu jsou instalovány vysokopevnostní sítě někde doplněné trojdimenzionální matrací, stabilizovány některé velké bloky injektáží či podezdívkou. Vše je jištěno cca 2 m dlouhými kotvami, jejichž vrtání a instalace je poměrně náročná. Na mírnějších svazích bude uplatněna technologie biopásů, které chrání svah proti erozi, jsou příznivé z hlediska zadržení vody a udržení vegetace na jinak nepříznivých stanovištích. Celá akce by měla být dokončena do podzimu letošního roku. Děkujeme za vstřícnost všem majitelům dotčených nemovitostí a omlouváme se za dočasná omezení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

22:28 Znojmo: Diskutovali nad možnostmi snížení dopravní zátěže

Jak snížit dopravní zátěž ve Znojmě. To bylo hlavní téma diskuze odborníků v Centru Louka.