Uherský Brod: Projekt Comenius Towers doplňuje archeologickou mozaiku města

13.02.2022 9:37 | Tisková zpráva

Lokalita Uherský Brod po čase opět dovoluje archeologům Slováckého muzea nahlédnout do času minulosti a dodává další cenné střípky k jejímu poznání.

Uherský Brod: Projekt Comenius Towers doplňuje archeologickou mozaiku města
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Tentokrát mají archeologové možnost na unikátní ploše odkrývat období od doby římské až po raný středověk. Investorem je stavební společnost 3V&H, s.r.o., která zde staví nové bytové domy v rámci projektu Comenius Towers. 

Anketa

Měl by ombudsman Křeček skončit za výrok, že Romové si za svou bytovou situaci můžou sami?

0%
98%
hlasovalo: 34665 lidí

„První práce v kooperaci se společností Archaia Olomouc započaly již ke konci loňského roku, přesněji 19. listopadu, a to skrývkou ornice a odkrytí archeologických situací, objektů a nálezů samotných. Vše za vydatné personální a technické podpory investora na doposud největší ploše brodského teritoria. Práce probíhají na ploše téměř 1 hektaru v po sobě těsně navazujících etapách. Je to vůbec poprvé v historii archeologického oddělení muzea, kdy máme možnost zkoumat tak velké území," komentoval na místě Zdeněk Kuchař, archeolog Slováckého muzea.

Výzkum doposud odhalil osídlení lokality z mladší doby římské přisuzované germánskému obyvatelstvu a jeden slovanský sídelní objekt datovaný do doby středohradištní, tedy do velkomoravského období. Zachycená germánská osada v prozkoumané části stavby sestává ze sídelních a dalších sídlištních objektů. „Popelovitá výplň obytných objektů vypovídá o zániku osady požárem, jehož příčina zůstává prozatím v rovině spekulací. Nejhojnější složku movitých nálezů představují střepy keramických nádob tvarem a výzdobou odpovídající stylu tehdejší germánské populace," říká Kuchař, přičemž podotýká, že část těchto nádob nepochází ze standardní místní produkce, představuje tedy doklad importu tohoto zboží z provinciálních oblastí, případně snahu toto kvalitnější zboží při výrobě napodobit.

Výzkum poskytl i cenné movité nálezy, mezi které patří čtyři oděvní spony, díky jejichž chronologické citlivosti je sídliště možné datovat do mladší doby římské, tedy zhruba do období 3. století našeho letopočtu. Dále pak drobné římské stříbrné mince, keramické přesleny ke spřádání příze, zvířecí kosti a množství drobných kovových předmětů.

„Narazili jsem také na výrazně mladší objekt přisuzovaný později usazenému slovanskému obyvatelstvu, který na prozkoumání teprve čeká. Jeho odkrytá část však napovídá, že se jedná o obytný objekt s otopným zařízením kamenné konstrukce. Současně mohu prozradit, že zatím byla odkryta pouze část celé plochy sídliště a je tedy otázkou, co nám další etapa přinese za stejně příjemná zjištění, jako do této chvíle," uzavřel Kuchař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…