Uherský Brod: Veterináři potvrdili výskyt ptačí chřipky

21.11.2021 16:58 | Tisková zpráva

Statní veterinární správa upozorňuje chovatele na výskyt ptačí chřipky (subtyp H5N1), která byla potvrzena u labutí na rybnících u Hulína.

Uherský Brod: Veterináři potvrdili výskyt ptačí chřipky
Foto: ub.cz
Popisek: Uherský Brod

Tento druh ptačí chřipky, kterým může být nakažen i člověk, je aktuálně významně rozšířen v populaci volně žijícího ptactva i v chovech nejen napříč Českou republikou, ale i v Německu, Polsku, Maďarsku a dalších zemích Evropy.

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67636 lidí
Proto přímo ohrožuje drůbež každého chovatele i ve Zlínském kraji.

Subtyp H5N1 je nebezpečný nejen pro hrabavou, ale také vodní drůbež, z čehož plyne, že v případě zavlečení nákazy do chovu drůbeže veškerá drůbež rychle hyne. V případě zvýšených úhynů je proto potřeba kontaktovat krajskou veterinární správu, která odebere vzorky, ale dalším úhynům již nemůže zabránit. při potvrzení ptačí chřipky v chovu je totiž nutno všechnu drůbež utratit, aby nemohla být nákaza dál šířena.

Základním preventivním opatřením je zabránit kontaktu domácí drůbeže s volně žijícími ptáky. K přenosu nákazy dochází zejména trusem nemocných ptáků.

Státní veterinární správa proto doporučuje v současné situaci drůbež vůbec nepouštět ven a mít ji umístěnou pouze ve vnitřních prostorách, pokud je to možné z hlediska pohody zvířat. Není-li zbytí a drůbež musí být vypuštěna na dvorek, nesmí jí být venku předkládáno krmivo a voda, protože tam mohou přiletět volně žijící ptáci, kteří mohou být zdrojem ptačí chřipky. Dále je důležité, aby chovatelé měli vyčleněnou pracovní obuv, kterou používají pouze ve svém chovu drůbeže, aby si sami do něj nezavlekli viry ptačí chřipky na podrážkách obuvi.

Podrobné informace najdete na stránkách Státní veterinární správy ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

10:23 Přerov: Světelný smog se sníží, obměnou projde skoro 400 venkovních světel

391 nových svítidel, 9 regulátorů napětí a 11 rozvaděčů veřejného osvětlení. Přerov plánuje ve druhé…