V Náchodě probíhá měření stavu a kvality ovzduší u mezinárodní komunikace v centru města

23.05.2016 15:47

Na základě podnětu členů Zastupitelstva města Náchoda, bude ve dnech 23. a 24. května 2016 provedeno měření stavu a kvality ovzduší u mezinárodní komunikace I/33, která prochází centrem našeho města.

V Náchodě probíhá měření stavu a kvality ovzduší u mezinárodní komunikace v centru města
Foto: Náchod
Popisek: Náchod

Měřicí místo, v návaznosti na již provedená měření v minulosti, bylo zvoleno před budovou Vyšší odborné školy stavební a Střední průmyslové školy stavební arch. Jana Letzela (Pražská 931) poblíž okružní křižovatky u Slávie. Toto místo bylo zvoleno v bezprostřední blízkosti frekventované páteřní komunikace, která je obklopena městskou bytovou zástavbou a reprezentuje nejvíce zatíženou část města tranzitní dopravou (svým charakterem „hot spot“).

Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem (akreditovaná laboratoř ČIA) provede 24hodinové měření základních plynných škodlivin, suspendovaných částic (prachu) frakce PM10 a klimatických podmínek pomocí měřicího vozu vybaveného analyzátory fy. Horiba (Japonsko) a také odběr vzorků ozduší a následné stanovení benzo(a)pyrenu.

Výstupem z tohoto měření bude porovnání naměřených a limitních imisních koncentrací uvedených v Nařízení vlády č. 597/2006 Sb. o sledování a vyhodnocování kvality ovzduší.

“Poslední takové měření proběhlo v Náchodě v roce 2010. Pokud se potvrdí skutečnost, že imisní koncentrace škodlivin v ovzduší jsou dlouhodobě překračovány, je to další vážný argument pro jednání nejen s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), o nutnosti výstavby obchvatu města Náchod. Není možné dlouhodobě tolerovat významnou zdravotní zátěž obyvatel města emisemi, kterou navíc tvoří převážně tranzitní doprava“, uvedl k problematice měření místostarosta Jan Čtvrtečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…