V Ostravě zazní mimořádné hudební dílo na oslavu patronky města

16.11.2017 7:38

Zcela výjimečně zazní v Ostravě v neděli 19. listopadu hudební dílo Henryho Purcella Óda na den svaté Cecílie. Monumentální skladba velikána barokní hudby v originále nazvaná Ode on St. Cecilia´s Day bude od 17 hodin na programu koncertu v kostele svatého Václava.

V Ostravě zazní mimořádné hudební dílo na oslavu patronky města
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Nejstarší ostravská památka se tak stane dějištěm mimořádné hudební události, protože technicky složitou skladbu interpreti nastudují jen výjimečně. Dílo je určeno pro sólové hlasy, smíšený sbor a orchestr, který tvoří trubky, tympány, flétny, hoboje, smyčce a basso continuo.

„Oda na den svaté Cecílie Henryho Purcella se uvádí živě jen sporadicky, protože provedení je velmi náročné. Mimořádně vypjaté jsou sólové pěvecké party, což je u koloraturních zpěvů obvyklé. Neobvyklý bude i počet interpretů. Většinou zpívá kvarteto, ale v tomto případě se na pódiu scházejí soprán, mezzosoprán, alt, tenor, baryton a bas, tedy šest sólistů,“ uvedla producentka koncertu Ilona Kučerová.

Ódu na den svaté Cecílie zkomponoval anglický hudební skladatel Henry Purcell v roce 1692 na text Nicholase Bradyho. Skladba je poctou svaté Cecilii, jež je patronkou hudebníků a také ochránkyní Ostravy. Každoroční oslavy jejího svátku připadají na 22. listopadu. „Text ódy vychvaluje hudební nástroje i jednotlivé hlasy, k nimž přistupuje jako k dramatickým postavám,“ doplnila Ilona Kučerová.

Interpreti si pro letošní podzimní koncert vybrali náročné Purcellovo dílo k oslavě 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě z roku 1267. V roce 1454 povolil Jan Talafús z Ostrova městské radě Moravské Ostravy zřízení bočního oltáře svaté Cecílie v kostele sv. Václava. Ostravští si svatou Cecílii zvolili patronkou a ochránkyní města.

Poslech vážné hudby v kostele je vždy velkým zážitkem

Hodinový koncert povede dirigent Adam Sedlický. Posluchačům se představí sólisté sopranistka Jana Doležílková, mezzosopranistka Barbora Baranová, altový part bude interpretovat Lenka Háčková, tenorový Petr Němec, barytonový Adam Grygar a basový Martin Gurbal´. Dále bude zpívat Zašovský chrámový sbor pod vedením Petra Borovičky, hrát bude orchestr opery Národního divadla moravskoslezského se sólistkou na cembalo Marií Pluhařovou. Večerem provede moderátor Jan Fišar.

„Poslech vážné hudby v kostele je vždy velkým zážitkem, zvláště v okamžicích, které jsou duchovně silné. Oslava svátku svaté Cecílie, patronky a ochránkyně města, k nim v současné vypjaté době jistě patří. Každopádně posluchačům doporučujeme, aby se vhodně oblékli, protože v kostele bývá chladněji než v koncertních sálech. V případě zvláště nepříznivého počasí budeme kostel mírně vytápět,“ dodala Ilona Kučerová.

Koncert se uskuteční pod záštitou starostky městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petry Bernfeldové a za finanční podpory Úřadu Moravskoslezského kraje, statutárního města Ostravy, městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a společnosti Ingeteam.

Vstupenky v cenách 150 a 100 korun lze v předprodeji zakoupit na všech pobočkách Ostravského informačního servisu. Děti, studenti, senioři nad 65 let a držitelé průkazu ZTP mají slevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…