V Přerově ubylo trestných činů. Statistika připomíná i práci asistentů, kteří pracují v „ghettech“

14.02.2017 14:46

Analýza kriminality ukázala, že se na Přerovsku postupně snižují počty přestupků, přečinů a zločinů. Zatímco v roce 2015 zaznamenali policisté celkem 1072 případů násilné, mravnostní a majetkové trestné činnosti, vloni už to bylo jen 881 případů. V bezpečnostní analýze, kterou k 30. září loňského roku zpracovali republikové policisté a zveřejnili ji letos v únoru, se mimo jiné píše i to, že se zklidnila situace v přerovských vyloučených lokalitách – a to také díky činnosti asistentů prevence kriminality, kteří spadají pod městskou policii.

V Přerově ubylo trestných činů. Statistika připomíná i práci asistentů, kteří pracují v „ghettech“
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

Se statistikou Policie České republiky se seznámil i primátor města Vladimír Puchalský (SpP), který řekl: „Je potěšující, že ve správním obvodu Přerov, který zahrnuje dvě přerovská oddělení a dále pak oddělení v Lipníku, Hranicích a Kojetíně, došlo k celkovému poklesu trestné činnosti. Zatímco v roce 2015 řešila dvě přerovská oddělení 125 násilných činů, vloni to bylo jen 87, na úseku mravnostním šlo předloni o 15 případů, vloni jen o 8. Mírný nárůst je znát pouze u majetkové trestné činnosti, která se v roce 2015 zastavila na čísle 406, zatímco v roce 2016 bylo případů 422.“ Nejčastěji policisté na Přerovsku řešili kapesní krádeže, krádeže věcí z vozidel, jízdních kol, krádeže věcí z různých objektů i mimo ně, krádeže provedené vloupáním do restaurací, bytů, domů a rekreačních objektů. Z násilné trestné činnosti se nejčastěji policisté zabývali ublížením na zdraví, nebezpečným vyhrožováním a vydíráním. Zajímavá jsou i loňská statistická čísla u domácího násilí, kdy bylo v Přerově řešeno 112 incidentů a 15 z nich bylo natolik závažných, že agresor byl vykázán z místa bydliště – konkrétně se jednalo o 14 mužů a jednu ženu.

Pokles zaznamenala i oblast přestupků, která řešila obvodní oddělení Přerov 1 a Přerov 2. Zatímco v roce 2015 tam bylo zaevidováno 3698 přestupků, v roce 2016 jich bylo o 155 méně. „Když se na analýzu podíváme podrobněji, tak vidíme, že konkrétně na poli přestupku proti veřejnému pořádku a občanskému soužití bylo vloni o 88 případů méně, než předloni. I to je částečně výsledek práce asistentů prevence kriminality, kteří se pohybují především v sociálně vyloučených lokalitách, v nichž mnozí sami žijí, situaci tam znají a umí ji řešit,“ konstatoval radní Jiří Kohout (SpP), který se zabývá prevencí kriminality. Pozitivní přínos asistentů hodnotí i samotná statistika, v níž se uvádí: „Od poloviny roku 2015 se ve městě Přerově začaly objevovat hlídky asistentů prevence kriminality, které mentoruje Městská policie Přerov. Od uvedeného data se situace a vzájemné potyčky mezi obyvateli vyloučených lokalit v ulici Husova a Kojetínská částečně uklidnila“.

„Původně nastoupili čtyři asistenti prevence kriminality, dnes jich máme osm. Podařilo se nám je dostat do lokalit, kde mnohdy běžná pravidla soužití neplatí. Muži v uniformách asistentů většinou pochází z vyloučených lokalit, rozumí jejich pravidlům, znají místní lidi i jejich problémy – a v rámci své komunity je i řeší,“ připomněla manažerka prevence kriminality přerovského magistrátu Dagmar Pavlíčková. Z druhé strany ale poukázala také na to, že se v Přerově zvýšil podíl dětí do 14 let na trestné činnosti - v roce 2015 jich bylo 7, vloni o deset více. A z analýzy vyplynulo i to, že se u těchto problémových dětí projevila větší agresivita, než tomu bylo i zvykem. "I na to se chceme v rámci prevence zaměřit," doplnila. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…