Přerov se po čtyřech letech vrací k tradičním oslavám konce druhé světové války

10.04.2024 10:23 | Tisková zpráva

Přerov se vrací ke slavnostnímu pojetí oslav konce druhé světové války, které byly v roce 2020 přerušeny kovidem, a poté válkou na Ukrajině, s níž zástupci města stále soucítí, ale rozhodli se navzdory událostem vrátit ke scénáři z minulých let.

Přerov se po čtyřech letech vrací k tradičním oslavám konce druhé světové války
Foto: prerov.eu
Popisek: Přerovské Horní náměstí

„Což znamená, že kromě pietních a vzpomínkových akcí se Přerované mohou po čtyřech letech těšit i na doprovodný program, který bude zahrnovat například přehlídku vojenské techniky, ukázku práce policistů a hasičů, ale také kulturní vystoupení. Konat se bude tradičně 8. května před sochou Rudoarmějce v Želatovské ulici,“ uvedl přerovský primátor Petr Vrána.

Vzpomínka na závěrečné dny druhé světové války ovšem začne už 2. května, kdy se v Olomouci-Lazcích uskuteční pietní akt, věnovaný památce obětí Přerovského povstání. „Pro zájemce, kteří se budou chtít piety zúčastnit, bude v 8:45 před Městským domem v Přerově přistaven autobus, který je zaveze bezplatně tam i zpět,“ uvedla Pavla Roubalíková z Kanceláře primátora.

Vzpomínka v Lazcích začne úderem desáté hodiny a na místě bude vzpomenuto Přerovské povstání, které vypuklo v první májový den pětačtyřicátého roku, kdy se ve městě rozšířila nepravdivá informace o kapitulaci německých vojsk, která vehnala Přerovany vstříc oslavám – a také smrti. Němci se začali mstít, dvaatřicet povstalců padlo v boji v ulicích města a jednadvacet jich bylo popraveno právě na střelnici v Lazcích, kde se uskuteční pieta.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17420 lidí

Odpoledne se pak bude vzpomínat přímo v Přerově. „Položíme kytičky u patnácti pamětních desek, které se nacházejí v ulicích města a připomínají oběti nejen Přerovského povstání, ale celé druhé světové války,“ připomněla Pavla Roubalíková.

Oslavy Dne vítězství se pak uskuteční 8. května, který je připomínkou dne, kdy Německo kapitulovalo a druhá světová válka skončila. Tichá vzpomínka začne v 9:45 hodin u Pomníku padlých letců na třídě generála Janouška, v 10 hodin budou položeny květiny u památníku v blízkosti bývalých kasáren v Želatovské ulici, v 10:15 se vzpomínka bude konat u Pomníku obětem druhé světové války, který se nachází v Kabelíkově ulici před Meoptou. V 10:30 se pak delegace pokloní památce obětí na městském hřbitově.

Posledním vzpomínkovým místem bude v 11 hodin pomník před školou v Želatovské ulici, kde promluví primátor města Petr Vrána a zazní česká státní hymna. Pak začne právě tady program, který společně s městem organizují Kulturní a informační služby města Přerova.

„Představí se tu Policie ČR, Hasičský záchranný sbor se svými ukázkami, Vojenský veterán klub Sedmizubec Boskovice, Sbor dobrovolných hasičů Přerov, IRON CAVALRY LE MC – policejní motoklub a chybět nebude ani ukázka kabrioletů. K dobré pohodě zahraje Moravská Veselka, program pro děti i dospělé zajistí Středisko volného času Atlas a Bios i Městské informační centrum. Až do konce programu, tedy do druhé hodiny odpolední, bude pro návštěvníky zajištěno také občerstvení,“ zve ředitel Kulturních a informačních služeb města Přerova Jaroslav Macíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…