V příštím roce Hradec Králové plánuje investice za téměř dvě stě milionů korun

06.12.2017 9:16

Město Hradec Králové chce v příštím roce uvolnit 185 milionů korun na své investiční projekty. V druhé polovině roku by měla začít stavba nového fotbalového stadionu, v létě město zmodernizuje učebny a infrastrukturu většiny svých základních škol, před zahájením jsou rekonstrukce budov Muzea východních Čech a ZUŠ Střezina.

V příštím roce Hradec Králové plánuje investice za téměř dvě stě milionů korun
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Vyplývá to z návrhu rozpočtu na rok 2018, který počítá s celkovými výdaji 2,001 miliardy při příjmech 1,926 miliardy korun. Rozpočet města bude projednávat zastupitelstvo na svém zasedání 19. prosince.

Návrh rozpočtu vychází ze schváleného základního rámce, který byl následně rozpracován jednotlivými odbory a zaslán k připomínkování zastupitelským klubům. „U běžných výdajů jsme vycházeli z rozpočtu roku 2017, přičemž bylo potřeba zohlednit požadavky jednotlivých gescí především v souvislosti s nárůstem platových tarifů podle nového nařízení vlády a mzdovou politikou města obecně,“ popisuje částečné navýšení provozní části plánovaných výdajů města primátor Zdeněk Fink. Naopak k meziročnímu snížení došlo u nákladů na úvěry města v důsledku nižších úroků. „Po dalších drobnějších úpravách je rozpočtovaná částka pro běžné výdaje ve výši necelých 1,77 miliardy korun. Jedná se o peníze potřebné na standardní provoz města včetně mezd, dotačních titulů, příspěvků městským organizacím a společnostem,“ vysvětluje primátor.

Z městského rozpočtu jde ročně více než 300 milionů korun na školství a vzdělávání, 277 milionů korun na oblast dopravy a komunikací, téměř 200 milionů na kulturu a církve. Dalších 188 milionů korun na podporu sportu ve městě, 175 milionů na oblast životního prostředí a 164 milionů korun na bydlení, komunální služby a územní rozvoj.

Z největších investičních akcí, které chce město v příštím roce dokončit nebo zahájit v objemu 185 milionů korun, je stavba nového fotbalového stadionu, rekonstrukce budov Muzea východních Čech a ZUŠ Střezina. Hotová by měla být také oprava schodiště Bona publica, v létě město zmodernizuje učebny a infrastrukturu svých základních škol. „Na některé projekty chceme využít dotace, které po jejich získání zapojíme do rozpočtu a ušetřené peníze využijeme na další investiční akce ve městě. Celkem připravujeme projekty za více než jednu miliardu korun,“ doplňuje primátor Hradce Králové. Výhled rozpočtů na další období počítá s kapitálovými výdaji, tedy investicemi, ve výši více než 250 milionů korun ročně.

Ke krytí rozpočtového schodku 74,5 milionů korun město použije dlouhodobý investiční úvěr. Jedná se o úvěr přijatý na rekonstrukci ZUŠ Střezina, která bude stát necelých 190 milionu korun. Roční splátky přijatých úvěrů ve výši 46,5 milionu korun budou uhrazeny z volných prostředků uspořených v minulých letech. Na konci roku by mělo město vykazovat maximální hodnotu dlouhodobých úvěrů v částce 777 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

22:28 Litoměřice: Koupaliště na Písečném ostrově je otevřené

S příchodem letního počasí otevřelo své brány letní koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích. V…