Valašské Klobouky: Slavný architekt Hubert Gessner má ve svém rodném městě lavičku

01.09.2016 15:33

Jeho kloboucké stavby patří k vůbec prvním příkladům secese u nás. Při posezení na lavičce si mohou lidé dopřát pohled na tři z nich, dům Jana Horného, dům U Slunce a dům občanské záložny.

Valašské Klobouky: Slavný architekt Hubert Gessner má ve svém rodném městě lavičku
Foto: wikipedia
Popisek: Valašské Klobouky

Na Masarykově náměstí ve Valašských Kloboukách byla při páteční secesní slavnosti odhalena lavička věnovaná slavnému rodáku a jednomu z nejvýznamnějších středoevropských architektů první poloviny 20. století Hubertu Gessnerovi. Jeho práce, které nalezneme v Kloboukách, patří k vůbec prvním secesním stavbám u nás. Při posezení na lavičce si mohou odpočívající dopřát pohled hned na tři z jeho realizací, dům Jana Horného, dům U Slunce a dům občanské záložny.

„Secesní odpoledne na nádvoří domu Jana Horného pozvalo návštěvníky do autentického prostředí rámovaného nejen architekturou Gessnerova domu, ale také hudební kulisou a dobovými kostýmy. Po odhalení lavičky se lidé mohli do jeho staveb také podívat a pokochat se propracovanými detaily na fasádách i v interiérech,“ uvedla starostka Eliška Olšáková.

Na dvoře domu U Slunce i na zahradě Bratmannovy vily čekala účastníky zastavení s programem. Při kostýmované prohlídce se díky Bráně času přímo od samotného Huberta Gessnera dozvěděli o okolnostech vzniku staveb, o osobnostech jejich majitelů a třeba také o významu výzdoby uličních fasád domů. Závěr putování patřil zahradnímu koncertu žáků základní umělecké školy.

„Děkuji všem, kteří se podíleli na přípravě i průběhu této akce, jež byla vyvrcholením Klobuckého kulturního léta. Věřím, že si kromě dobově laděných snímků z historického fotoateliéru uchováme také hezké vzpomínky,“ dodala starostka. Fotogalerie ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…