Valašské Meziříčí odhalí nový památník padlým v 1. světové válce

09.11.2018 9:15

U příležitosti oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa ve Valašském Meziříčí odhalí v parku na ulici Králova nový památník připomínající místní vojáky, kteří padli za první světové války.

Valašské Meziříčí odhalí nový památník padlým v 1. světové válce
Foto: Redakce
Popisek: Náměstí ve Valašském Meziříčí

Slavnostní akt při příležitosti Dne válečných veteránů se uskuteční v neděli 11. listopadu v 11 hodin. Následovat budou pietní vzpomínky na několika místech ve městě.

Přesně před sto lety od konce první světové války odhalí město Valašské Meziříčí nový památník obětem války. Pomník bude stát v parku na místě bývalého hřbitova v Králově ulici za mateřskou školou Kraiczova. „Místo bylo zvoleno symbolicky, protože na hřbitově byli za první světové války pohřbívání vojáci, kteří zemřeli ve zdejších lazaretech,“ vysvětlil bývalý místostarosta, nyní zastupitel Valašského Meziříčí Josef Vrátník.

Pomník bude z božanovského pískovce, má tradiční tvar v podobě jehlanu. „Na podstavci budou čtyři žulové desky se jmény padlých z Valašského Meziříčí a Krásna nad Bečvou. Jména budou uvedena odděleně, neboť v době první světové války byly obce samostatné," pokračoval Josef Vrátník. Památník zhotovil Karel Pařenica. Autorem seznamu padlých je historik ze Státního okresního archivu Vsetín Zdeněk Pomkla.

Při odhalení památníku budou instalovány pouze tři desky asi se stovkou jmen. Čtvrtá deska bude instalována později. „Lze předpokládat, že se v archivech podaří dohledat další padlé, nebo po odhalení památníku se nám ozvou potomci či příbuzní jiných zahynulých, které jsme nedokázali dohledat,“ uzavřel Vrátník.

Nedělní program zahájí v 11 hodin Dechová hudba města. Poté budou následovat proslovy vedení města. O historických událostech pohovoří historik Zdeněk Pomkla. Přibližně v 11.30 hodin nový památník vysvětí farář Římskokatolické farnosti Valašské Meziříčí Pavel Stefan a farář Sboru českobratrské církve evangelické ve Valašském Meziříčí Daniel Heller. Akce bude pokračovat pietními vzpomínkami u památníku v parku Abácie, v blízkosti základní školy Masarykova a u pamětních desek obětem války na městském hřbitově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…